Намалява се и максималната скорост за движение

Вече са изготвени промените в Закона за движението по пътищата, които регламентират използването на мобилни камери и издаването на електронен фиш според препоръките на Върховния административен съд. През 2014 г. налагането на глоби за нарушения, установени чрез мобилни камери, беше прекратено, информира "Дарик".

Според промените там, където е позиционирана мобилната камера или там, където се извършва измерването, ще има джи пи ес координати, посока на движението, в която се засичат автомобилите и да става ясно кои знаци се нарушават. Тези промени са съобразени с препоръките на Върховния административен съд, обясни вносителят на законопроекта Иван Вълков.

Законопроектът ще бъде гледан на първо четене в парламентарната комисия по транспорт. На заседанието ще бъдат обсъдени и промени в системите за обезопасяване на деца.

"Става дума за обезопасителните столчета, които сега стоят на задната седалка на автомобила със съответните колани. Те си имат място. Спорът е дали да бъдат насочени обратно или в посока на движенето - нещо, което ще се установи", допълни Вълков.

Освен тези два законопроекта депутатите от транспортната комисия ще разгледат и още две предложения - едното е за намаляване на максималната скорост за движение с 10 километра в час, а другото цели да се разреши на такситата да се движат по бус лентите, когато превозват пътници.