Най-интересното за любимата храна на руснаците

От години елдата е лесно достъпна на българския пазар, но много хора все още се съмняват в нейните качества. Така въпреки нейните полезни свойства тя не е сред предпочитаните храни у нас. Една от главните причини за това може би е нейният натрапчиво горчив вкус, ако не бъде обработена правилно.

Процесът на приготвяна на елдата е по-скоро продължителен, отколкото труден. Търпението обаче ще бъде напълно възнаградено, защото тази храна е богата на желязо, магнезий, калий, калций, фибри и още много здравословни тайни.

Виж също: Забравете за ориза, пробвайте киноа

Гречката е уникална комбинация от полезни за организма вещества. Преди обаче да разберете как да я приготвите по най-вкусен начин, ето няколко любопитни факта за нея:

1. Забавя процеса на стареене. Освен това подхранва кожата, косата и ноктите заради високото си съдържание на витамини и минерали.

2. Елдата всъщност идва от Индия, въпреки че е най-предпочитана и често приготвяна в Русия. Там я наричат "гречка" и е задължителна гарнитура на почти всяко ястие. Използва се дори за салати, десерти, бонбони.

3. "Каша от гречка - майка наша, ръжен хляб - роден баща", гласи една руска поговорка. Защо?

Богата на енергийни вещества и бързоусвояващи се от организма белтъци, тя помага за трупане на мускулна сила и издържливост. В миналото се е препоръчвала преди изпитания, защото се е смятало, че дава допълнителна сила и енергия. Днес това я прави любима храна на активно спортуващите хора.

Виж още: Мака - символ на младостта и енергията

4. Медът от елда е бил особено популярен във Франция. Заради насъмнено положителното влияние на тези зрънца върху организма, медът, направен от тях, се смята за един от полезните.

5. Гречката може да бъде използвана за храна на бебетата още след първите четири месеца.

6. Има повече от благоприятно влияние при проблеми със стомаха. Елдата може да разреши всяка аномалия, появила се при процеса на храносмилане. Също така се препоръчва за диети поради прочистващите й свойства - можете да свалите до 10 кг за една седмица.

Виж също: Лек за стомаха, панкреаса и кръвоносните съдове

Има две особено важни неща, за които трябва да гледате, когато си купувате елда - срока на годност и цвета й. Оптималното е той да бъде по-блед - индикатор за високото съдържание на полезни вещества.

Yastiya prigotveni s elda

Как се приготвя? Най-добре е да я почистите предварително от случайно попаднали парченца. След това се измива с хладка вода и се накисва за няколко часа. Препоръчително е водата да се смени няколко пъти, докато стане напълно бистра.

Преди да се сложи в тенджерата, трябва леко да се подсуши. Запича се на среден огън, като е необходимо да се разбърква до получаване на златисто-кафяв цвят. След това се добавя гореща вода в съотношение 2:1 и се вари на бавен огън за 15-20 минути.

Сварена по най-обикновен начин, елдата може да бъде добавяна сутрин в млякото вместо мюсли. Ако добавите малко моркови, лук и чушка, пък става идеална гарнитура за риба. Приложенията й са безброй, всичко зависи от вашия вкус.

Елда може да си купите в по-големите супермаркети и биомагазините.