Някои малки и не особено важни неща, които имат солидно влияние върху домашния бюджет

След като човек навърши една определена възраст, е добре да започне да заделя пари за черни дни. Малко сигурност не вреди никому, а спестяванията могат да те спасят в трудна ситуация. 

Но не на всеки се отдава лесно да спестява. "Широките пръсти" при някои хора са толкова дълбоко вкоренени, че парите изчезват в мига, в който са получени. И да се спестява е почти невъзможно. Почти...

Дори ако махнем само няколко неща от разходите си да махнем, това може да облекчи изключително много бюджета ни. Изисква се само добър самоконтрол и разчет на сметките.

Ето от какво да се отървете, ако искате да започнете да спестявате (повече): 

1. Храненията в ресторанти 

Не е задължително да ги спирате изцяло, но можете да ги намалите значително. Можете да си носите си храна от вкъщи за обедната почивка (никой няма да ви гледа с пренебрежение). Ако избягвате храненето навън, може да спестите между 50 и 200 лв. А може би дори и повече. 

Виж още: 8 лесни трика да спестим по 10 лв. на ден

2. Пътуване с такси

Пътуването с такси е бързо, често пъти удобно (освен ако не сте попаднали на някой субект, който носи лошото име на бранша) и ви доставя директно до адреса. Но е скъпо. Вариантът е да използвате градски транспорт, който, въпреки че поскъпна, все пак е по-евтината алтернатива. Освен това, ако пътувате редовно, можете да си извадите карта, която да намали общата цена на пътуванията. 

3. Цигари и алкохол

Данни на НСИ сочат, че разходите на българските домакинства за цигари и алкохол са едни от най-големите от бюджета ни. Дори и да пушите по 10 цигари дневно, това е среден дневен разход от 2,50 лв., или 75 лв. на месец. Сумите при алкохола могат доста да варират заради качеството и количеството му, което се отразява както на портфейла ни, така и на здравословното ни състояние.

4. Кафе от магазина

Носете си вместо това от вкъщи или използвайте кафемашината в офиса. 

Виж още: Как се става милионер с малко пари?

5. Излишните дейности, които така или иначе не извършвате

Онази карта за фитнес, която подновявате по навик, за да ходите 4-5 пъти в месеца. Уроци по танци, които макар да са забавни, костват пари. Има много подобни дейности, които (за известно време поне) можете да ограничите в полза на това да спестите повече пари. Освен това винаги можете да тренирате вкъщи или в парка. 

Източник: Profit.bg