42% от европейците искат повече власт да се върне в ръцете на националните правителства

Все повече расте евроскептицизмът в цяла Европа. Това показват данните от ново социологическо проучване, което идва около две седмици преди гражданите на Великобритания да решат дали искат страната им да остане част от Европейския съюз, съобщава Би Би Си.

Въпреки това данните показват, че сред 10 от държавите в ЕС все пак мнозинството предпочита ЕС. 42% от всички запитани пък отговарят, че искат повече власт да се върне в ръцете на националните правителства. В същото време друго проучване установи, че повечето европейци искат Великобритания да остане част от ЕС.

Тази година проучването обхваща 10 419 респонденти в 10 държави от ЕС. То е проведено в периода между 4 април и 12 май в страни, представляващи 80% от населението на ЕС и 82% от брутния му вътрешен продукт.

От проучването става ясно, че най-голям е делът на евроскептиците в Гърция (71%) и Франция (61%). В сравнение с миналата година одобрението за ЕС е спаднало с цели 17% във Франция и 16% в Испания. Във Великобритания подкрепата за ЕС е намаляла с 8%, а в Италия - с 6%.

Виж още: Какви са аргументите на Борис Джонсън против ЕС

В пет от шест държави, където е проведено проучването в 2015 и 2016 г. се наблюдава спад в подкрепата към ЕС и действията на ръководните му органи.

Най-сериозна подкрепа за ЕС има в Полша (72%) и Унгария (61%). Най-малко са тези в Гърция (27%), Франция (38%) и Испания (47%).

Британският премиер Дейвид Камерън заяви снощи, че патриотични мислещите граждани на кралството трябва да гласуват за запазване на членството му в ЕС и да предпазят икономиката на страната.

„Обичам страстно тази страна. И твърдя, че ако наистина обичаш страната си, няма да тръгнеш да вредиш на икономиката ѝ“, каза той и цитира водещи икономисти, според които Великобритания ще навлезе в рецесия, ако напусне блока.

По време на предаването британският премиер изрази и безпокойство, че ако на референдума бъде подкрепено излизането от съюза, това ще даде тласък за нов референдум за независимост на Шотландия.

Виж още: Колко би струвало на Великобритания излизането от ЕС

През 2014 г. в Шотландия бе проведен референдум за независимост, завършил с отхвърлянето й с гласовете на 55 процента от избирателите.

Изводите на френската социологическа агенция TNS контрастират с проучванията сред британците, които откриха, че 41% от гражданите подкрепят оставането в 28-членния блок, докато 43% са за напускането му.

Великобритания ще проведе национален референдум на 23 юни, когато ще стане ясно дали страната ще започне процеса по напускане на ЕС.

Източник: Би Би Си