Подобен акт на емоционален протест отблъсква умерените хора

Преди два дни сценаристът от "Шоуто на Слави" Филип Станев скъса снимка на президента Росен Плевнелиев в ефир. Актът беше в знак на протест срещу решението на президента да даде три от въпросите за референдума на Конституционния съд, който на свой ред да реши дали те влизат в противоречие с конституцията и дали можеда се проведе референдум по тези въпроси. 

В предаването Станев обясняваше, че изпитва удоволствие от факта, че Росен Плевнелиев повече няма да бъде президент, нарече го с думите "субект" и "политически труп". И държейки снимката на държавния глава, Филип Станев я скъса на две, след което я направи на топка.

Водещият Слави Трифонов през цялото врме призоваваше за възпитание и дипломация, като след самия акт помоли сценариста си да сложи вече скъсаната снимка в джоба си.

По-късно от Би Ти Ви се разграничиха от позицията на Филип Станев и неговия акт. На следващата вечер той обяви, че отказва да се извини на президента, като заяви, че не е гласувал за него и Плевнелиев не е неговият президент. Станев каза още, че уважава институцията президентство и Народното събрание, но не и конкретни хора, и че е готов да скъса и собствената си снимка.

Толкова за целия случай. Реално погледнато действията на Филип Станев са граждански акт на протест срещу действие на политическа фигура. Почти същото като паленето на националния флаг, само дето с много по-малък емоционален заряд. Президентът на републиката е същи символ на държавата и държавната власт, както символ е и националният флаг. 

Унищожаването на което и да е от двете - снимка или флаг, е акт на граждански протест. Самият президент Плевнелиев много пъти е заявявал, че цени гражданското участие, дори когато то е под формата на протести. Но тук има и една друга страна.

Какво постигна Филип Станев с този акт? Какво би постигнал някой, който въобще прави подобно нещо? Отговорът - нищо особено.

Подобни актове ангажират обществено внимание, но на тях никога не се е гледало с кой знае какво добро око. Да, президентът ни не е сред най-харесваните личности в държавата и това е цяла друга тема. Но е президент и в момента е символ на президентската институция. Подобни агресивни актове по-скоро отблъскват хората. Възприемат се като грозни действия. 

Мнозина, които стоят зад инициативата за референдума на "Шоуто на Слави" може и да одобрят този акт. Крайните противници на Росен Плевнелиев - също. Но останалите? За останалите това е един агресивен, прекомерно емоционален и откровено глупав акт. Подобни неща може да се харесват на една млада и революционно настроена аудитория, но ще ли да допаднат на по-спокойната част от населението. Онази част, която ще реши дали въпросният референдум да придобие реални размери и дали да бъде приет.

Виж още: Трябва ни промяна, но този референдум не е начинът

Ако Филип Станев защитава по подобен начин, с жар и плам, референдума, за който се е трудил да стане реалност, то това, което направи е глупав акт. Такива неща отблъскват умерените хора, а именно те му трябват за крайния резултат. За промяната, която се търси. 

Протест срещу решението на президента може да се извърши по много различни начини, които не включват обиди (каквито срещу президента валят от сценаристите на Слави още откакто той се обяви срещу техния рефенредум) и още по-малко включват късания на снимки. 

Не може да казваш, че се бориш за промяна, а после да оплюваш всички, които не са на твоето мнение. Особено ако промяната е толкова мащабна. Особено ако много хора имат сериозни съмнения дали въобще това е промяната, която ни трябва. Защото колкото по-голяма е една реформа, каквато всъщност този референдум предлага, толкова по-внимателно трябва да се обмисли, за да не съжаляваме после. Поне така аз вярвам. Разбира се, има и други мнения. 

Та от тази гледна точка, подобен агресивен, революционен акт, в който сценарист емоционално разкъсва снимка на президента и след това я смачква на топка, е по моето скромно мнение, глупав и ненужен. Да не говорим, че откъсва вниманието от истинския дебат.