Плевнелиев предупреди за риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея

Президентът Росен Плевнелиев отправи искане до Конституционния съд да се произнесе за съответствие с Конституцията на три от въпросите на одобрения на 12 май от парламента референдум по инициатива на "Шоуто на Слави". Още с одобряването от парламента на въпросите, той призова депутатите да сезират КС по темата.

Това са въпросите за гласуването дистанционно и по електронен път; за намаляването на броя на народните представители, както и въпросът дали директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да бъдат избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Според закона за референдумите "споровете за конституционност на решението на Народното събрание за произвеждане на национален референдум се решават от Конституционния съд до определяне на датата за неговото произвеждане". 

Според същия закон референдумът трябва да е заедно с президентските избори, които пък трябва да бъдат насрочени от Народното събрание - вероятно за 25 октомври. Парламентът вероятно ще обяви датата на президентския вот в края на юли, преди да излезе лятна ваканция, за да спази 60-дневния срок. Така излиза, че Конституционният съд има около два месеца, за да се произнесе по искането на държавния глава.

Виж още: Трябва ни промяна, но този референдум не е начинът

Конституцията предвижда, че цялата държавна власт произтича от народа и се осъществява от него непосредствено (пряка демокрация) и чрез органите, предвидени в Конституцията (представителна демокрация), посочва държавният глава. Тези форми взаимно се допълват.

Според президента изключително рядкото използване на пряката демокрация в годините на прехода представлява огромен дефицит в демократичното развитие на България. Държавният глава счита, че допитванията до народа тепърва ще изиграят своята значима роля за укрепване на демокрацията.

Президентът вярва, че е изключително важно този инструмент да се развива въз основа на ясни правила - по кои въпроси може да питаме народа и по кои не. В противен случай съществува риск да бъде опорочена пряката демокрация и гражданите да загубят доверие в нея. Начинът да се предотврати това е произнасянето на Конституционния съд като орган, призван да гарантира върховенството на Конституцията.

Виж още: Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Държавният глава винаги е подкрепял активното гражданско общество и е застъпвал разбирането, че провеждането на референдуми по важни и принципни въпроси ще засили доверието на гражданите в политическата система и институциите, се посочва в съобщението.

"Този най-мощен инструмент на пряката демокрация може да направи политическата среда в страната по-устойчива и стабилна. Това обаче не може да бъде постигнато, ако пряката и представителната демокрация не се реализират при зачитане на конституционните принципи, какъвто безспорно е принципът за върховенство на правото", смята президентът.

"Принципът за върховенството на правото, който е един от трите стълба на Съвета на Европа заедно с демокрацията и правата на човека, се прилага към референдумите така, както към всяка друга област. Принципът за суверенитета на народа позволява на последния да взема решения единствено съобразно закона." (Кодекса на добрите практики за референдуми на Европейската комисия за демокрация чрез право).