Плевнелиев предупреди за опасностите от популизъм в референдумите

Народните представители да поискат Конституционният съд да се произнесе дали въпросите от референдума на Слави не противоречат на конституцията, призова президентът Росен Плевнелиев снощи пред БНТ. Той обяви, че ако те не го направят, той е готов да отправи искането.

"Ако народните представител в следващите дни не формират ясна позиция по отношение на мнението за противоконституционност на някои от въпросите, аз в президентската институция ще мисля, ще анализирам и ще взема своето отговорно решение единствено и само в интерес на българските граждани те да бъдат питани, но след като бъдат питани съответните резултати да бъдат зачетени и държавата да награди своя конституционен ред, а не да го вкараме в хаос", каза Плевнелиев.

Президентът окачестви референдума като "ядреното оръжие на демокрацията". 

"Колкото съм горд, толкова съм и притеснен, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. Притеснен съм от това, че се дава зелена светлина в Народното събрание, без дори и съответния дебат по въпроси, за които ние имам съмнения за противоконституционност", заяви президентът. 

Виж още: НС одобри референдума на "Шоуто на Слави"

"Тепърва в България могат да тръгнат референдуми - кой няма да се съгласи заплатите да са 3000 лв., пенсиите - 1000 лв., лекарствата да са по-евтини? Но това е най-сигурният начин да злоупотребим и да вкараме много популизъм в системата. Един ден ще се окаже, че лекарството е употребено не по правилния начин. Чрез поредица от референдуми можем да насочим страната в погрешен път", коментира още президентът. 

"Притеснен съм, защото в един момент ще се окаже, че ще се проведат референдуми по въпроси, които след това ще отидат в Народното събрание и тогава то ще бъде или в невъзможност да изпълни волята на народа, или ще започнат да изпълняват всякакви юридически трикове да отлагат", отбеляза той.

Виж още: ДСБ призова президента да се кандидатира за втори мандат, но като независим

Източник: БНТ