Въпреки че според лидера на ДСБ Радан Кънев това е "единствен пълноценен гарант на геостратегическите ни ориентири", Росен Плевнелиев не прие призива с отворени обятия

От Демократи за силна България поискаха Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат, но като независим кандидат, и призоваха всички проевропейски партии да го подкрепят. 

ДСБ ще подкрепят Плевнелиев, увери лидерът на партията Радан Кънев и заяви убеждението си, че с напускането на АБВ на управляващото мнозинсто ще се стигне до предсрочни избори, тъй като мнозинството в 43-ото Народно събрание е разрушено.

"Това напускане отваря и фронта за тежки геополитически атаки отвън и за надигане на вълни на популизъм вътре в страната. Смятаме, че президентската институция е основен гарант за геополитическата стабилност на България. Призоваваме политическите партии, които заявяват себе си като проевропейски, като десноцентристки, но защо не и да не са дясноцентристки, всички заедно да застанем зад кандидатурата на господин Плевнелиев като независим кандидат за президент. Да погледнем какъв е националният интерес - това е съхраняване в много трудни условия на геополитическата ни ориентация - ориентация, на която Плевнелиев е безспорният гарант", каза Кънев.

С Плевнелиев разговори не са водени, но ДСБ ще застанат зад негова кандидатура. Тя обаче трябвало да е надпартийна, защото ако президентските избори се превърнат в партийно състезание, шансовете за ляв или популистки кандидат се увеличават, а това е много опасно, посочи Радан Кънев.

Реакцията на президента

В отговор на изказването му обаче дойде остра реакция от страна на президента Плевнелиев, който обвини Радан Кънев и ДСБ в "лоша и недостойна интрига". 

Няма нищо вярно в новината, че ДСБ ще ме подкрепи и издигне за втори мандат, заяви пред "24 часа" Росен Плевнелиев. Според него поведението на ДСБ е недостойно и той вижда в дъното на тази интрига "старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов".

От прессекретариата на държавния глава разпространиха позиция по повод изказването на Кънев:

Президентът Росен Плевнелиев е в последната година на един динамичен и пълноценен мандат. Той спечели изборите като кандидат на Политическа партия ГЕРБ. Държавният глава е поел ангажимент пред българския народ, че ще оповести своето решение дали ще се кандидатира за втори мандат в края на юни. Дотогава всяко твърдение отразява само позицията на своите автори, но не и тази на държавния глава. Разпространеното днес изявление на ръководството на една политическа партия не е съгласувано с него.

Президентът Плевнелиев от първия си ден в политиката е бил последователен гарант на евроатлантическата ориентация на България и това ще остане така и в бъдеще.

В отговор на това лидерът на ДСБ написа на профила си във "Фейсбук" коментар, намекващ за медийни манипулации, визирайки материала на "24 часа": 

"Ние се надяваме на мащабна подкрепа от всички проевропейски партии, която да насърчи г-н Плевнелиев да се бори за нов мандат. За нас, и за мен лично, той е единствен пълноценен гарант на геостратегическите ни ориентири", написа Радан Кънев.

Държавният глава все още отказва да коментира дали ще се бори за преизбиране. 

Издигналите го през 2011 г. ГЕРБ ще обявят кандидатурата си през юли, като от партията на няколко пъти идваха сигнали, че Росен Плевнелиев не е желаната от партията кандидатура. Социологът Евгений Дайнов вече един път призова десните партии да посочат Плевнелиев като своя кандидатура, като по този начин да акумулират достатъчно енергия, която да му даде шансове за втори мандат. 

Вчерашното изказване на Радан Кънев пък е ясен знак, че той се е отказал от намерението си да участва на изборите като кандидат. За това говори и застоят (поне медиен) на новия десен проект, който той обяви преди време. 

Източник: "24 часа", "Дарик"