Причина за спада е подписаното споразумение между ЕС и Турция за справяне с мигрантската криза

Драстичен спад в броя на пристигналите в Гърция мигранти се наблюдава за последния месец. Потокът на бежанците е намалял с 90% след влизането в сила на постигнатото между Турция и ЕС споразумение, сочат данни на европейската агенция за контрол на границите "Фронтекс".

През април на гръцка територия от Турция са пристигнали по-малко от 2700 души, основно от Сирия, Пакистан, Афганистан и Ирак, което представлява спад с 90 на сто в сравнение с месец март.

Освен сделката между Анкара и Брюксел, от агенцията обясняват промяната и със затягането на контрола на границата между Македония и Гърция.

За същия период в Италия са стъпили 8370 души от Северна Африка, главно от Еритрея, Египет и Нигерия. Общият брой на мигрантите е с 13% по-нисък от предходния месец и 50% по-нисък от април 2015 г.

Виж още: Къде в ЕС имигрантите се интегрират най-успешно

От "Фронтекс" не наблюдават пренасочване от маршрута в посока Гърция към този през централната част на Средиземно море. 

Това показва важността на постигнатото споразумение между ЕС и Турция. То обаче е поставено на карта след обявеното оттегляне на турския премиер Ахмед Давутоглу. Неговият наследник по всяка вероятност ще е човек, близък до президента Ердоган, който пък има доста по-резервирано отношение към Европа. 

Ердоган неколкократно заплашва ЕС, че ще пусне вълната от бежанци, които сега страната му спира да влизат в страните от съюза.

Виж още: ЕК подкрепи отпадането на визите за турските граждани в Шенген

Ябълката на раздора в случая са антитерористичните закони на Турция, които според споразумението трябва да бъдат променени в съответствие с изискванията на ЕС. Ако това не се случи, от ЕС няма да позволят пътуването без визи за турски граждани. Ако това пък се случи, Турция е обявила, че ще пусне всички мигранти на територията си да тръгнат за Европа. 

Източник: Агенция "Фокус"