Хубаво е човек да се съобразява с околните, стига да пази това, което си е негово

Човек е социално животно и като такова той трябва малко или много да се съобразява с околните. Стига да е в рамките на нормалното. Понякога обаче се оказваме примчени в една мрежа от очаквания и чужди мнения и от нас се изисква сякаш да отговорим на всички тях. 

Така изведнъж трябва да съобразяваме личните си избори с волята на на роднини, приятели, колеги и т.н. А това не е здравословно. Особено ако става въпрос за някое от следните неща.

Никой няма право да оспорва:

Приоритетите, които си поставяте 

Никой не може да ви каже по-добре от самите вас какво ви прави щастливи и какво е наистина важно в живота ви. Вие сте тези, които поставят фокус върху дадено нещо и от вас зависи дали ще следвате предначертания си път. Все пак не другите, а накрая вие ще си носите последствията от решенията.

Външния ви вид

Първо - всеки се ражда с някакви предопределености. Някой е твърде кльощав, друг е склонен да развива наднормено тегло, а трети развива мускулатура по-лесно. А как се обличате си е само ваша работа. Така че ако някой поставя външния ви вид под въпрос (без това да е някакво корпоративно изискване, но дори и тогава), спокойно можете да го пратите да си гледа работата. 

Виж още: Какво да правим, когато член от семейството "ни пие кръвчицата"

Личното пространство

Възможно да е ви помислят за асоциални, груби или дори за темерути, но реално е ваше право да се усамотите със себе си във всеки един момент, когато пожелаете. И ако някой е решил да наруши личното ви пространство, да той е нарушител и с него се процедира като с нарушител. 

В какво вярвате (или в какво не вярвате)

Всеки човек вярва, в каквото си иска - може да е в християнството, може и да е във Великото спагетено чудовище на пастафарианците. И никой няма право да ви държи сметка как вие усещате Бог и дали го усещате въобще. Да не вярваш също е религиозен избор, който трябва да бъде уважаван. 

Виж още: Турските жени се усмихнаха напук на "моралния" Арънч

Дали имате връзка 

След един момент в живота, ако не сте в сериозна връзка, роднините масово ще започнат да ви подпитват защо това е така. Или още по-лошо, ще започнат да ви пробутват "подходящи" партньори. Дали, с кого имате отношения е само и единствено ваша лична работа (и на човека, с когото имате отношения, разбира се). Останалите могат просто да дадат приятелски съвет и толкова. Оттам нататък изборът е ваш и другите трябва да го приемат.