Побоища, сексуални посегателства и тормоз пред погледите на надзирателите

Белене отдавна вече не е концлагер за политически престъпници, в който влизаш и има голяма вероятност да не излезеш. Но това не означава, че мъченията там са спрели. Дори напротив - продължавт с пълна сила. Това показва репортаж на Би Ти Ви за отвратителните условия на затвора на остров Белене и ужасите, които се случват буквално пред очите на надзирателите. 

В репортажа на Би Ти Ви бяха показани любителски кадри от физическа саморазправа със затворник, организирани боксови мачове в килиите и други издевателства. За всичко това разказва бивш затворник, излежавал присъда за кражба в "Белене". 

Разкази на потърпевшите

"В затвора има хора с телефони и интернет. Извращенията продължават и до днес, може би с други хора, но никога не са спирали. В затвора командват по-силните, тези които имат повече мускули от другите", разказва той.

"По-слабият играе ролята на прислужница. Той пере дрехите на по-силния, полива му и какво ли още не. Има заснети видеоклипове, които показват брутални сексуални извращения. Има клипове, в които по няколко човека се изреждат на един затворник", разкрива още мъжът. 

"Има хора, които ги бият, събличат ги, употребяват сексуално насилие над тях. По абсолютно всякакъв начин, по който може да се сети публиката. Горе-долу, каквото са гледали по порно филмите, се случва. По няколко човека се изреждат върху един. Всичко се случва насилствено, посредством бой и страх", казва още той. 

Виж още: Ужасът на българските затвори

Много от затворниците били посрещани с изнасилване. По думите на бившия затворник надзирателите обикновено са на 5-6 метра разстояние, но "гледат да не се набъркват" и се правят, че не чуват.

"Тия правила са така, за да не се дава гласност на случаите. Защото тази жалба минава през различни хора, различни институции. Докато стигне до началника или го уведомят, това ще се разпространи. Затова гледат тези жалби да ги наказват жестоко, за да няма такива - затворници наказват затворници" обяснява затворникът в телефонен разговор от "Белене".

Не винаги извращенията са за наказание, понякога са просто за удоволствие. Разполагаме с няколко видеоклипа, в които се вижда как тарторите увиват шалове около главите на  различни затворници и ги използват за боксови круши.

"Има хора, които ги бият, събличат ги, употребяват сексуално насилие над тях. По абсолютно всякакъв начин, по който може да се сети публиката. Горе-долу, каквото са гледали по порно филмите, се случва. По няколко човека се изреждат върху един. Всичко се случва насилствено, посредством бой и страх", казва бившият затворник.

Изтезанията в "Белене" се случват в отряда на рецидивистите, разказват ни затворниците. Един от мъчителите признава, че е тормозил осъдени за педофилия и изнасилвания. Друг твърди, че жертвите обичайно са наркомани, на които никой не обръща внимание, дори да се жалват.

Виж още: Остри критики към България за положението в арестите и затворите

"Всичко е политика на началника. Него не го интересува какво се случва вътре, важното е това да не излиза навън", обясни още бившият затворник, според когото няма как началникът на "Белене" и надзирателите да не знаят за случилото се.

Реакцията на правосъдното министерство

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева сезира прокуратурата, след репортаж за насилие от затвора на остров Белене и разпореди проверка от страна на Инспектората на министерството по Закона за администрацията, съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" обаче съобщиха, че част от кадрите са от 2013 година и за инцидентите вече има влезли в сила присъди. От министерството на правосъдието посочват, че от 1 януари 2014 г. до настоящия момент са постъпили 80 сигнали и жалби, свързани със затвора "Белене", по които е извършена проверка и са наложени дисциплинарни наказания по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Има и десет случая на регистрирани травми на лишените от свобода. За всички случаи са уведомени съответните прокуратури - Окръжна прокуратура - Плевен и Районна прокуратура - Левски, се уточнява в съобщението на министерството на правосъдието.

Източник: Би Ти Ви