Ако изборите бяха днес, щеше да има нова челна тройка сред българските партии, прогнозира агенцията

ГЕРБ, БСП, Реформаторски блок. Това би била челната тройка на партиите, ако изборите бяха днес, според проучването на "Екзакта рисърч груп". Изследването на общественото мнение е проведено между 25 и 31 май ммежду 1000 пълнолетни българи.

Данните на "Екзакта" показват, че към момента 58% от българите вярват, че кабинетът ще изкара целия си четиригодишен мандат и нови избори няма да има скоро. Три пъти по-малък е делът на тези, които виждат предсрочни парламентарни избори - 20%. 61% пък не виждат алтернатива на управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. 

Електорални нагласи

От "Екзакта" отчитат, че ако изборите бяха днес, ГЕРБ би била първа политическа сила с електорален дял от 26,5%. На второ място се нарежда БСП с 15,4%, а трети биха били реформаторите с 5,6%.

Социолозите коментират, че непосредствено след конгреса си, социалистите се връщат до най-високите си електорални стойности от последните три години, което показва, че при тях протича процес на мобилизация на твърдото ядро, коментират социолозите.

При Реформаторския блок значими промени в електорален план няма и те запазват досегашните си позиции от последната година. Същото важи и за ПФ, за които в момента биха гласували 4,5%. 

След учредяването на ДОСТ, се регистрира леко свиване на електората на ДПС. Паралелно с това, обаче се забелязва премълчаване на електоралните намерения с аргументите, че избирателите не са се ориентирали коя формация ще подкрепят. Към края на май, декларираният вот за ДПС е 5,4%.

Виж още: Ако изборите бяха днес - горе-долу все същото

АБВ също поддържа стабилни позиции и в края на май се радва на 2,6% подкрепа, което засега им гарантира представителство в следващ парламент, посочват от "Екзакта". На "кантар" за влизане в парламента остават от "Атака", които за май имат подкрепа от 1,5%. 

Спад на доверието в институциите

Проучването на "кзакта Рисърч Груп" също регистрира спад на общественото доверие към основни държавни институции, като най-много е пострадал публичният образ на прокуратурата и на съда. Понастоящем прокуратурата и съдът са одобрявани от по 7%, а одобрението към главния прокурор възлиза на 14%. Неодобрението към прокуратурата за последните пет месеца нараства с 13%, а към съда с 12%.

През февруари, 2016 г. полицията е одобрявана от 32% от българите, а армията - от 28%. За последните пет месеца армията губи 9% от одобрението за работата си, а полицията – 8%. През последните пет месеца с близо 9% се свива одобрението на българите към парламента.

Президентът е одобряван от 31% от българите, като неодобрението за Росен Плевнелиев е нараснало с още 11% за последните пет месеца. 

28% от българите одобряват работата на правителството. Неодобрението към кабинета пък възлиза на 60 %. 26% от българите одобряват едновременно работата на премиера и на кабинета. Рейтингът на Борисов обаче бил със 17 % по-висок от този на кабинета като цяло, отбелязва още "Екзакта". 

Източник: News.bg