Трябва да сме в състояние да разпознаем кога не се харесваме на началството, за да имаме шанс да променим мнението му от негативно в по-благоприятно. А това невинаги е лесно, предупреждава "Бизнес инсайдър".

Всички искаме колегите да ни харесват - а най-много да ни харесват началниците. Все пак от тях зависи оценката за нашия професионализъм, кариерното ни израстване в службата, а и ръстът на възнаграждението.

Трябва обаче да сме в състояние да разпознаем кога шефът не ни долюбва, за да имаме шанс да променим мнението му от негативно в по-благоприятно. А това невинаги е лесно, предупреждава "Бизнес инсайдър".

Виж още: Пет признака, че шефът ви не иска да имате успех

Ако вашият ръководител не ви харесва, вероятно не го съобщава на всеослушание, защото е наясно, че подобно отношение не е професионално, обяснява международният бизнес лектор Майкъл Кър, автор на книгата The Humor Advantage. Според него трябва да се оглеждаме за скрити белези на подобен негативизъм, които за щастие могат лесно да бъдат забелязани, ако знаете какво да търсите.

Лин Тейлър, експерт по работна среда та и автор на книгата Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job, е категорична, че няма нужда да сте първи приятели с началника - "но можете да постигнете оптимална креативност и успех, ако чувствате, че той/тя ви харесва, подкрепя и уважава".

Виж още: Осем начина да се харесаме на шефа

"Бизнес инсайдър" изброява 20 завоалирани признака, че вашият началник скрито ви недолюбва. Разбира се, всичко това може просто да се дължи на факта, че е ужасно зле като лидер. Ако обаче забележите, че вие сте единствената жертва на подобно поведение, вероятно може да го изтълкувате, че висшестоящият просто не ви обича...

Просто имате предчувствие

Разбира се, има вероятност да сте просто параноик - но не е изключено и вътрешното ви усещане да отговаря на реалната ситуация. Ако се отнасят с вас по-различно в сравнение с останалите, вероятно не сте любимец на шефа. Доверете се на интуицията си и продължете да търсите други такива сигнали.

Никога не се допитват до вас и не ви ангажират в ключови решения

Когато не ви включват във важните решения, засягащи вашата сфера на влияние, това може да се дължи на недоверието, което началството изпитва към вашето мнение.

Виж още: Седем мениджърски грешки, които могат да изгонят талантливи служители

Когато ви помолят за ваш принос, това изпраща послание, че сте ценени, така че липсата на такава молба може, естествено, да сигнализира за обратното: "Не ми пука какво мислиш", обяснява Кър.

Не могат да поддържат визуален контакт с вас

Ако шефът е ядосан, е трудно да ви гледа право в очите, казва Тейлър: "Страхуват се, че може да сте в състояние да доловите враждебност, така че се тръгва по пътя на най-малкото съпротивление - да отклонят погледа си встряни или да избягват да се навъртат край вас винаги, когато е възможно."

Не се усмихват, когато са около вас

Няма се предвид инцидентни дни, когато не са в настроение, или резки промени в настроението. Ако вашият ръководител полага съзнателно усилие да се се усмихва, докато вие сте в стаята, значи нещо не е наред.

Следят работата ви под лупа - и то само вашата работа

Началниците се отдават на микромениджмънт по ред причини - например нуждата да упражняват постоянен контрол или известно равнище на несигурност.

Виж още: Нездраво чувство за контрол

Според Тейлър обаче това може да означава и че просто ви нямат доверие. "В някои случаи имате дори усещането за тормоз, защото шефът ви е толкова погълнат от желанието да проследява всяко ваше действие, че започвате да чувствате заплаха за личното си пространство.

Избягват ви съзнателно

Ако забележите, че висшестоящ тръгва по стълбите, когато вие чакате асансьора, или че гледа да е постоянно зает, за да не се засича с работния ви график, това е сигурен сигнал, че ви избягва.

Правят се, че ви няма

Ако босът не ви поздравява с "Добро утро", когато идвате на работа, и не ви пожелава "Лека вечер" на тръгване, според Тейлър това също може да е признак, че не ви долюбва.

Гледат да са лаконични, когато общуват с вас

Ако попитате "Как сте?" и винаги получавате отговор "Добре" или "Супер!", ако имейлите започват направо по въпроса и никога не казват "Привет" и "Добър ден" - тогава може би отсрещната страна не е сред най-големите ви фенове.

Виж още: Как да кажеш "Не" на шефа

Ако шефът ви звучи като тийнейджър, който реагира според настроенията си, това е достатъчно голям сигнал, смята Кър.

Езикът на тялото им е негативно настроен

Независимо дали въртят очи и седят със скръстени на гърдите ръце или пък не вдигат очи от екрана на компютъра, когато влизате в кабинета им, езикът на тялото често издава истинските чувства на шефовете към вас, твърди Кър.

Комуникират с вас предимно по електронен път, избягвайки разговорите с вас лице в лице

Ако началникът ви недолюбва, вероятно се опитва да ограничи максимално прякото общуване с вас. Ако забележите, че предпочита дигиталната кореспонденция - ето ви още един знак.

Виж още: Как шефът да каже "Да"

Никога не ви канят за участие във важни срещи или при обсъждания на специални проекти

Ако усетите, че сте изключени от техния дискусионен кръг или ви пренебрегват в професионален план, може да заключите, е шефът ви има проблем с вас, предупреждава Кър.

Постоянно изразяват несъгласие с вас

Ако началникът пресича в зародиш всяка ваша идея и предложение или опонира на всяка ваша дума - но не се държи така с останалите, - почти е сигурно, че тайно ви ненавижда.

Никога не се интересуват от личния ви живот или от семейството ви, а разговорите с тях са винаги строго професионални

Ако забележите, че шефът ви говори с всеки друг за деца или хобита, но никога не повдига тези теми в разговор с вас, вероятно животът ви просто не го интересува, обяснява Кър.

Виж още: Шефе, имам страхотен план!

Възлагат ви задачи, които никой друг не иска

Ако шефът ви моли да вършите неща, които са под равнището ви на опит и компетентност, това е знак, че ви нямат доверие или не уважават способностите ви - или дори по-зле, насърчават ви да си търсите работа другаде, твърди Тейлър.

Не ви дават обратна връзка, никога...

Шеф, който би искал да израснете професионално, ще ви дава обратна връзка - независимо дали положителна или отрицателна.
Обратно, отсъствието на каквато и да било обратна връзка показва пълна незаинтересованост от вашето представяне и бъдещия ви растеж като служител, смята Кър.

... или ви дават само негативни отзиви, при това пред други хора

Откритите критики към вашите усилия или идеи на служебни срещи, пред колеги, е огромна проява на неуважение. Ако шефът ви рискува да ви засрами по този начин, няма как да сте му любимец.

Виж още: Как да се справяме с трите най-лоши типа шефове

Не ви включват дори в шегите си

Приятелските закачки с колеги и подчинени нерядко са начин началството да ви демонстрира, че сте част от екипа, "един от нас" - така че ако подобни действия ви отбягват, вероятно на висшестоящите не им пука за вас.

Приписват си авторство на вашите идеи

Според Тейлър някои ръководители постъпват така дори със служителите, които харесват, но ако не сте сред тях, целта им е не да се облагодетелстват те, а да не дадат на вас каквото и да било признание за работата ви.

Виж още: Как да прокараме нова идея пред шеф

Казват, че помежду ви има "личностен сблъсък" или че сте "с различни гледни точки"

Ако шефът ви изтъква факта, че рядко сте на едно мнение или че между вас има разминаване по разлини въпроси, това говори за неговата неприязън.

Във ваше присъствие са разсеяни и не толкова съсредоточени, колкото с останалите

Ако шефът ви изглежда незаинтересован от това, което имате да му кажете, или бързо губи търпение, докато разговаря с вас, вероятно не ви долюбва.

Виж още: Как да се харесате на шефа

Източник: "Бизнес инсайдър"