Може би просто се страхува от вас?

Обикновено се надяваме нашият пряк ръководител да ни подкрепя и насърчава в работата, да оценява постиженията ни, да ни дава шанс за изява. (Освен ако не е Големия бос, който би ни забелязал само ако сгафим нещо). В един момент обаче започва да се държи прекалено критично, спира да общува и споделя с вас, дори ви се струва, че завижда...

Причината е страхът, в който висшестоящият бива хвърлен заради отличната ви работа. Има ли опасност да го засенчите? Може би някой ще ви забележи и изтегли в друг отдел, като го остави без ценния кадър, благодарение на който той самият си е изградил отлична репутация във фирмата? Може би имате апетити към неговия пост?

От подобни страхове страдат най-вече ръководителите на средните нива. Ученикът, който става по-добър от учителя си, е сюжет от прастари времена, актуален и днес. Сп. "Форбс" формулира петте признака, по които можете да отгатнете, когато вашият успех е нежелан за началството.

- Първоначално той е ентусиазиран от напредъка, който демонстрирате, и ви хвали пред по-високопоставените началници. Напоследък обаче е престанал да го прави. Сега изглежда, че не сте в състояние да му угодите въпреки усилията, които полагате.

- Шефът ви буквално ви избягва или ви възлага незначителни ангажименти, макар други негови колеги да ви повтарят, че сте ценен кадър за фирмата.  

- Мениджърът вече разпределя най-апетитните задачи на други или ги оставя за себе си, особено ако изискват контакт с по-високопоставени в йерархията на фирмата.

- Досега ви е смятал за свой довереник и ви е споделял информация, но отскоро не ви казва нищо. Вече не сте в кръга на любимците му - и нямате представа защо ви е изключил от него. 

- Престанали сте да разговаряте и за кариерното ви развитие. Нямате ясна перспектива за своя професионален път във фирмата - и дали изобщо ви предстои такъв! 

Изводът - да загубиш благоразположението на началството е неприятно, болезнено, дори унизително, но в това се крие и немаловажна поука. Ако сте по-наблюдателни, ще отгатнете дали шефът ви - по-възрастен и много по-опитен от вас - се страхува от една изгряваща звезда. И ще се възползвате максимално от този свой статут. Желязото се кове, докато е горещо.

Източник: сп. "Форбс"