Ако искате да напреднете в кариерата, трябва да рискувате.

Как да накарате шефа да подкрепи предложената от вас идея? Сп. "Форбс" дава няколко конкретни съвета по тази тема: 

Научете се трезво да оценявате ситуацията. Не разчитайте, че колегите или подчинените ще ви подкрепят особено горещо, когато предлагате нова идея. Всяка инициатива обикновено среща повече съпротива, отколкото подкрепа, докато по-висш мениджър в компанията не покаже "накъде духа вятърът". В никакъв случай не мислете, че ако идеята не се нрави на колегите, няма да хареса и на началника.

Изберете добре момента, за да убедите началника. Оценете какви пречки могат да се появят и се подгответе да ги отстраните или оборите. Ако настоявате за промени, които засягат самия началник и могат да ви струват работата, помислете добре дали си струва да рискувате. Може би е по-мъдро да изчакате да се промени ситуацията или началникът. 

Не се мотайте, щом сте взели твърдо решение - действайте, като използвате знанията и опита си. Важно е да покажете решимост при осъществяване на инициативата си, защото решимостта е важна за мениджъра. Началникът, който избягва конкретни стъпки, губи контрол над подчинените. Закъснялото решение често означава пропуснат шанс. Подобно поведение показва слабост, хората под и над вас в йерархията започват да се съмняват във вашите способности.

Вижте още: Как да кажеш "НЕ" на шефа