Хазната плаща 47 млн. лв. на месец за ВИП пенсии, изчислява "Монитор"

Над 47 млн. лв. изплаща Националният осигурителен институт (НОИ) за ВИП пенсии всеки месец, съобщава "Монитор". По данни на института през юли 52 360 пенсионери получават тавана на парите за старини от 910 лв.

Това означава, че на всеки 100 възрастни у нас двама получават максималната сума за старини. Става дума за хора, които докато са се трудили, са се осигурявали на максималния осигурителен праг, който в момента е 2600 лв.

Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) таванът на пенсиите представлява 35% от максималния доход, върху които се осигуряват трудещите се. Тази формула не важи само за президенти, премиери, председатели на Народното събрание и конституционни съдии. В края на юли т.г. това правило е важало за 63 български пенсионери, които са получавали над 910 лв.

Според КСО от 2019 г. таванът на пенсиите ще отпадне, но само за новоотпуснатите пари за старини. Така излизащите в заслужена почивка ще получават реалните суми, за които са се осигурявали през целия си трудов живот.

Виж още: 1,7 млрд. лева годишно се дават за инвалидни пенсии

За излезлите в пенсия преди 2019 г. обаче таванът ще остане, но ще се определя по нова формула. Още от догодина най-високата пенсия ще се равнява на 40% от максималния осигурителен доход. Това означава, че през 2018 г. таванът на пенсиите ще се увеличи на 1040 лв., което е със 130 лв. повече от сегашната сума.

И през следващата година пенсионната възраст и осигурителен стаж ще продължат да се покачват. За жените от най-масовата 3-та категория труд нужните години и стаж ще нараснат с два месеца. Така дамите ще прекъсват работа на 61 години и два месеца, след 35 години и шест месеца трудов опит.

За мъжете от 3-та категория труд годините и стажът за пенсия ще скочат с по един месец. Догодина те ще излизат в заслужена почивка на 64 години и един месец, при условие че са натрупали 38 и половина години осигурителен стаж.

Виж още: Въпреки реформите българите живеят на пенсия все по-дълго

В случай че трудещите се са натрупали осигурителен период, но не им достигат до 12 месеца, за да навършат изискуемата пенсионна възраст, законът им дава право да излязат в заслужен отпуск преждевременно.

За всеки недостигащ им месец обаче пенсията им ще бъде намалена с 0,4% пожизнено. Това означава, че ако се възползват от възможността да се пенсионират година по-рано, възрастните ще получават с 4,8% по-ниска сума доживот.

Източник: в. "Монитор"