Композиторът на някои от най-популярните български естрадни песни, започнал кариерата си в музиката като тромпетист виртуоз, си отиде малко преди 86-ия си рожден ден

Тончо Русев почина на 10 април, броени дни преди 86-ия си рожден ден. Написал над 1000 песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, той оставя ярка диря в българската естрадна музика, припомнят от семейството на композитора и допълват: "Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек."

Тончо Русев е сред най-известните автори на естрадна музика, а хитовете му са в репертоара на звезди като Лили Иванова, Васил Найденов, дует "Ритон", Филип Киркоров, Георги Христов, Йорданка Христова, Силвия Кацарова (с група LZ), Веселин Маринов, който го определя като свой духове баща, вокалните групи "Тоника" и "Домино", дори рокдинозаврите "Сигнал" и "Щурците".

Виж още: Женски имена, възпявани в БГ песните (видео)

"Работата ми с Лили Иванова ме научи да бъда по-взискателен, включително към текстовете... Хубавият текст е залог, че песента ще стане, ще се хареса", казва той и пише музиката си по стихове от големи български поети като Елисавета Багряна, Павел Матев, Калин Донков, Христо Фотев, Евтим Евтимов, Недялко Йорданов, Петя Дубарова, Дамян Дамянов.

Роден през 1932 г. в Бургас, в семейството на локомотивен машинист и служителка на БДЖ. Свири на тромпет в училищния духов оркестър и се готви да кандидатства индустриална химия, но музиката надделява. Завършва Консерваторията през 1955 г. и се връща на работа в Бургаската филхармония.

След сватбата си се преселва в София, където става част от оркестъра на Националната опера. В Сатиричния театър е първият му досег с джаза, а в свободното си време свири в ресторанта на хотел "Шератон" заедно със Сашо Сладура. Оттогава датират и първите му композиторски опити. Първата му песен е "Звезди" по стихове на Дамян Дамянов, записана от Георги Кордов.

В края на 60-те заедно с Вили Казасян е сред основателите на Естрадния оркестър на Българското радио, днес бигбенда на БНР, като солист на брассекцията, а със своя колега Морис Аладжем сформира септет "София". Голямо влияние върху по-нататъшната му кариера оказва познанството с патриарха на българската естрада Йосиф Цанков. 

Виж още: 10 вечни естрадни песни за пролетта (видео)

"Тромпета съм го заключил от 1972 г., когато започнах да работя в Министерството на културата. Бях в апогея си - виртуоз тромпетист, най-добрият в страната. Бях решил да се откажа, когато съм на върха на възможностите си. Днес рядко се сещам за него", признава Тончо Русев в интервю за в. "24 часа", което дава по повод 80-годишнината си.

Пак там споделя и мнението си за съвременния български поп и попфолк: "Съвременната музика е повечето клубна. Тя е повече за танцуване, отколкото за слушане. Това е нещото, което липсва на българската забавна песен в последните години... А чалгата? И тя като всяка друго нещо се дели на хубава и лоша. Има добри песни, има и отвратителни. Зависи кой я пее, кой я е написал, с какво сърце е подходил към песента."

Сред любимите му чужди изпълнители са Стиви Уондър и Сара Вон. От собствените си песни най-много харесва "Незабрава" на Катя Филипова, изпята последно от Маргарита Хранова в тв шоуто "Като две капки вода".