"Умирай трудно", "Догма", "Фризьори", "Наистина любов", "Распутин" - в памет на големия британски актьор, който почина на 14 януари, оставяйки ни и последните си роли (видео)...

Алън Рикман си отиде от рак месец преди да навърши 70 на 21 февруари. Британският актьор беше любимец на публиката най-вече заради злодейските роли, които игра във филми като "Умирай трудно" (1988), "Робин Худ: Принцът на разбойниците" (1991) и поредицата за Хари Потър (2001-2011), където героят му често оглавява класации на персонажите, създадени от Дж.К.Роулинг.

През последните години от живота му, когато излезе от образа на професор Снейп, го гледахме като безцеремонен английски лорд в комедията "Гамбит" по сценарий на братя Коен, като крал Луи XIV във втория му режисьорски филм "Малки бъркотии", като Роналд Рейгън в "Иконом на седем президенти", като собственика на легендарния нюйоркски рокклуб "CBGB".

Характерният си кадифен глас, оприличаван на тъмен шоколад, той предоставя и на андроида параноик Марвин в екранизацията по "Пътеводител на галактическия стопаджия" (2005), в чийто костюм влиза друг култов актьор, Уоруик Дейвис.

Подобно на много свои колеги от Острова Алън Рикман се изявява и на театралната сцена, която определя като своята първа любов. Първата му актьорска поява на екран е в далечната 1978 г. в "Ромео и Жулиета" от Шекспир, тв постановка на Би Би Си, където влиза в ролята на Тибалт.

Фотогалерия: Алън Рикман (1946-2016) в различни роли

Последните му филми, които ще гледаме през април, са "Алиса в огледалния свят", продължение на "Алиса в Страната на чудесата", където отново озвучава гъсеницата Абсолем, и трилърът на реж. Гавин Худ "Война на дронове" / Eye in the Sky с Хелън Мирън, Арън Пол и Бархад Абди ("Капитан Филипс"), показан предпремиерно през септември на кинофестивала в Торонто.

В знаменитост зад Океана го превръща първият "Умирай трудно", където слага начало на поредицата злодеи, срещу които се изправя героичното ченге на Брус Уилис. Неговият Ханс Грубер е лидер на германска терористична групировка, която взима заложници в бизнес сграда в Лос Анджелис в навечерието на Коледа. Самотната битка на Джон Маклейн с тях се превръща в задължително коледно забавление за любителите на екшъна.

През 1990 г., по същото време, когато зад Океана се появява "Призрак" с Патрик Суейзи и Деми Мур, Антъни Мингела снима тв продукцията за Би Би Си Truly, Madly, Deeply. Главната му героиня е преводачката Нина (Джулиет Стивънсън), която страда по покойния си приятел - челиста Джейми (Рикман), но е напълно неподготвена за неговото завръщане като призрак...

В уестърна от 1990-а Quigley Down Under / "Куигли: На другия край на света" Рикман собственик на ранчо в Австралия, който наема опитния стрелец Мат Куигли (Том Селек), за да държи аборигените на разстояние. Той обаче отказва ангажимента и успява да избяга, спасявайки от колегите си красива непозната (Лаура Сан Джакомо) - а после се завръща, за да се разправи с враговете си...

Злодейските роли очевидно му прилягат - и през 1991 г. той става Нотингамският шериф срещу поамериканчения Робин Худ на Кевин Костнър в "Принцът на разбойниците".

Сред главните му роли е виенският лечител Франц Антон Месмер в биографичния "Месмер" (1994), който влиза в медицинските среди на австрийската столица през XVIII в. с нестандартните си методи на работа.

Друг действителен персонаж с чуждоземен произход е Григорий Распутин в телевизионния Rasputin: Dark Servant of Destiny (1996). За него получава единствения си "Златен глобус". Руската царска двойка се играе от Грета Скаки и Иън Маккелън, който също е отличен със статуетката заради поддържащата си роля.

Другото му амплоа са комедиите като "Галактическа мисия" (1999), в който остарелите герои на фантастичен сериал а ла "Стар трек" (Тим Алън, Сигърни Уивър, Сам Рокуел, Тони Шалуб и Рикман като нещо средно между вулканец и клингон), които поемат на една последна мисия... този път съвсем реална..

Сред най-необичайните му персонажи е Божият глас - архангела Метатрон в комедията "Догма" (1999) на Кевин Смит, където Бен Афлек и Мат Деймън са паднали ангели, Крис Рок - тринайсетия апостол, Аланис Морисет влиза в ролята на самия Господ, а Линда Фиорентино е негова/нейна роднина...

Свежа глътка въздух, преди да се потопи в магическия свят на "Хогуортс", е и комедията "Фризьори" / Blow Dry (2001), от сценариста на "Време за мъже" Саймън Бофой. Партнират му Наташа Ричардсън и Джош Хартнет, а Бил Най играе неговия най-голям професионален конкурент.

През 2003-та записва името си в актьорския ансамбъл на еталона за романтична коледна комедия "Наистина любов", където участват редица британски звезди като Хю Грант, Кийра Найтли, Лиъм Нийсън, Ема Томсън, Бил Най, Роуън Аткинсън, Мартин Фрийман, Чиуетел Еджиофор, Колин Фърт.

Редом с Бен Уишоу и Дъстин Хофман, той е сред главните актьори и в "Парфюмът: Историята на един убиец" (2006), екранизация на Том Тиквер по едноименния бестселър от Патрик Зюскинд.

През 2007 г. Тим Бъртън му поверява нова роля на злодей в кървавата и мрачна екранизация на мюзикъла "Суини Тод, бръснарят демон на Флийт стрийт", с пеещите Джони Деп и Хелена Бонам-Картър, Саша Барон-Коен и друг актьор от "Хари Потър" - Тимъти Спол (Опаш).

За финал оставяме осемте филма по романите на Дж.К.Роулинг за Хари Потър, с които героят му Сивиръс Снейп се превърна в Дарт Вейдър на XXI век, а Рикман, получил ролята след оттеглянето на Тим Рот, стана любимец и на най-младите зрители.

Когато започвахме, книгите бяха само три, а не седем, сподели той през 2015 г., след като му се наложи да влиза в тази роля цяло десетилетие. Отзивите за екранизациите често бяха противоречиви, но неговият образ беше сред най-запомнящите се - а смъртта му на финала оглавява класацията с най-забележителните сцени в неговата филмография.

Почивай в мир, Алън Рикман!