"Ролинг стоунс", Джими Хендрикс, "Гънс енд роузис", Адел, "Манфред Ман", Ед Шийрън, My Chemical Romance, "Бърдс", Майли Сайръс, дори Луцифер са включвали в репертоара си песни от тазгодишния Нобелов лауреат за литература

Още преди да стане Нобелов лауреат за литература, през 2008 г., Боб  Дилън получи и почетен "Пулицър" за цялостен принос към популярната музика и американската култура "чрез въздействието на лирическите си композиции и тяхната поетична сила".

От 60-те години насам песните му са част от репертоара на множество други певци, групи и поети с китара: Джоан Баес, Пит Сийгър,"Питър, Пол и Мери" (които допринасят за популярността на първия му голям хит Blowin' In the Wind), "Ролинг стоунс", Джими Хендрикс, "Гънс енд роузис", Адел, "Манфред Ман", Ед Шийрън, Майли Сайръс, дори "Рейдж ъгейнст дъ машийн".

Негово парче наскоро беше изпълнено дори от заглавния герой на сериала "Луцифер", а Уилям Шатнър (капитан Кърк от сериала "Стар трек") рецитира текстовете му като поезия.

Виж още: Защо Боб Дилън заслужава Нобеловата награда за литература

Още навремето колеги на Дилън като афроамериканската фолкдива Одета, оказала ключово влияние върху ранния му акустичен период, записват цели албуми с кавъри на негови песни. Той, от своя страна, напоследък издаде два албума с песни на... Франк Синатра.

Най-великата му композиция според класацията на сп. "Ролинг стоун", Like a Rolling Stone (1965), например е изпълнявана от Сийл, Дейвид Боуи, Дейвид Гилмор, Green Day, Шер, Майкъл Болтън, както и от самите "Ролинг стоунс".

Мик Джагър и останалите "търкалящи се камъни" я включват през 1995 г. в албума си Stripped, а клипът с участието на актрисата Патриша Аркет (сериала "Медиум") е режисиран от Мишел Гондри, нашумял по-късно с филма си "Блясъкът на чистия ум" (2004).

Баладата Make You Feel My Love е сравнително нова негова песен, от албума Time Out Of Mind (1997), която десетилетие по-късно Адел включва в дебюта си "19".

Сред популярните женски версии на песните му е и This Wheel's on Fire (1967), написана от Дилън в съавторство с Рик Данко от The Band, чийто последен концерт е увековечен от Мартин Скорсезе с документалния филм от 1978 г. "Последният валс".

Боб я изпява през 1967 г., но издава този запис чак в албума The Basement Tapes (1975). Групата обаче я пуска още през 1968 г. и още тогава Джули Дрискол, клавиристът Брайън Огър и The Trinity й правят своя психеделична версия, която стига до Топ 5 на британската класация за сингли.

От юбилейния концерт по случай 30-годишната творческа кариера на Боб Дилън, състоял се на 16 октомври 1992 г. в нюйоркската зала "Медисън скуеър гардън", е това изпълнение на антивоенната Masters of War (1963) от фронтмена на "Пърл джем" Еди Ведър.

Мелодията на песента е заета от английската народна песен Nottamun Town, която датира още от средните векове.

Най-слушаният съвременен певец и автор на песни Ед Шийрън разказва, че една от първите негови композиции, които чул от баща си и се научил да свири сам на китара, е Don't Think Twice, It's Alright, също от албума The Freewheelin' Bob Dylan (1963), основополагащ за творчеството на днешния нобелист.

Младият изпълнител признава, че едно от основните неща, които е усвоил от Дилън, е умението да разказва истории чрез текстовете на песните си.

Десетина години след като е станал фолкзвезда и след това е завил към рокмузиката, през 1974-та, Дилън издава своя 14-и студиен албум Planet Waves, откъдето е друга негова емблематична песен - Forever Young. Той я записва в две версии, бърза и бавна, мислейки за напътствията, които би дал на сина си, без да става прекалено сантиментален...

Именно баладичният вариант е избран от носителката на "Грами" Нора Джоунс да прозвучи в памет на Стив Джобс броени дни след кончината му през октомври 2011.

Някои песни на Дилън стават популярни именно чрез кавърите си - като Mr. Tambourine Man в изпълнението на калифорнийската банда "Бърдс".

В началото на 1965 г. те се добират до демозаписа на Боб и издават своята версия като дебютен сингъл на групата почти едновременно с неговия оригинал. Тя се смята за едно от основополагащите парчета на фолкрока, а успехът й насърчава Дилън да се върне към електрическата китара, което го прави истинска рокзвезда.

В края на 80-те "Гънс енд роузис" превръщат Knockin' On Heaven's Door в една от най-популярните песни на Дилън. Това изпълнение е от концерта в памет на Фреди Мъркюри през 1992-ра.

Оригиналът е от две десетилетия по-рано и за първи път прозвучава като фон на сцената със смъртоносно ранения шериф в уестърна "Пат Гарет и Били Хлапето" (1973, реж. Сам Пекинпа). Там малка роля има и самият Боб, а заглавните герои се играят от Джеймс Кобърн и кънтрипевецът Крис Кристофърсън.

Със своя кавър на You're Gonna Make Me Lonesome When You Go попзвездата Майли Сайръс участва в благотворителния четворен албум Chimes of Freedom, с кавъри на повече от 70 песни на Дилън по случай 50-годишнината на "Амнести интернешънъл".

А неотдавна, по повод влизането си като жури в американското The Voice (познато у нас като "Гласът на България"), тя гостува в токшоуто на Джими Фалън с версията на Baby, I'm In the Mood for You, изпята навремето от Одета. Акомпанират й The Roots.

"Децата му са толкова гладни, че дори не знаят да се усмихват..." От юбилейния албум за "Амнести" е и Ballad Of Hollis Brown (Балада за Холис Браун) на групата от Чикаго Rise Against, известни със своя мелодичен хардкор.

11-те куплета от 1962-ра разказват потресаваща история за фермер от Южна Дакота, който, отчаян от мизерията, избива цялото си семейство (жена и пет деца), а после слага край и на своя живот.

Изпълнението на групата в клипа е допълнено с актуална статистика за бедността в САЩ и трудностите, пред които са изправени малките, независими селскостопански производители.

Още една по-твърда версия се изпълнява от разпадналите се вече My Chemical Romance. Техният кавър на Desolation Row е включен в комиксовата екранизация "Пазителите" / Watchmen (2009), а режисьорът й Зак Снайдър е заснел и видеоклипа.

Песен на Дилън от края на 60-те, станала нечий друг хит - в случая, на основаните в Лондон "Манфред Ман", - е и Mighty Quinn (с оригинално заглавие Quinn the Eskimo).

Те също я записват в по-твърда версия - за албума си Watch (1978), когато групата, носеща името на своя клавирист, вече се нарича Manfred Mann's Earth Band.

Списъците с най-добрите кавъри на песни от Боб Дилън обаче се оглавяват от бога на китарата Джими Хендрикс (1942-1970) с експлозивното изпълнение на All Along the Watchtower.

Десетилетия по-късно, през 1995 г., авторът й си спомня: "Наистина ме порази. Той беше такъв талант! Успяваше да открие в една песен някакви неща и енергично да ги доразвие. Намираше неща, които други хора не биха и помислили да открият. Даваше повече пространство на песента и така я подобряваше. Всъщност, позволих си да използвам неговата версия и продължавам да го правя до ден-днешен... Странно как, когато я пея, винаги усещам това като израз на почит към него."

Бонус - версията със съпровод на пиано от втория сезон на сериала "Луцифер", започнал този септември.