Пит Сийгър, който в началото на май навършва 93, записа Forever Young с детски хор, а негови фенове са амбицирани да подобрят рекорда на 85-годишния Тони Бенет

Не, не си мислете за попфолк! Неговият вариант зад Океана е кънтрито, а в случая става дума за народна музика, конкретно американски фолк и фолк рок, популяризиран отново напоследък от групи като Mumford & Sons.

Пит Сийгър е истинска американска легенда! На 3 май той навършва 93, а като подарък за рождения му ден негови фенове поведоха кампания, за да подобри рекорда на 85-годишния Тони Бенет, който миналата година имаше хит с дуета си с Ейми Уайнхаус Body And Soul.

Песента, с която ветеранът трябва да влезе в класациите, е кавър на Боб-Дилъновата Forever Young, записан с детски хор от Ню Йорк.

Активист, автор и популяризатор на ангажирани и протестни песни, тук той не пее, а рецитира текста, тъй като признава, че на тази възраст гласът му не е в някогашната форма. 

Сийгър и "Ривъртаун кидс" не работят за първи път заедно - през 2011 г. съвместният им албум Tomorrow's Children печели "Грами" в категорията "Най-добър албум за деца". 

Записът е направен с благотворителна цел, като част от мегапроекта по случай 50-годишнината на "Амнести интернешънъл" - четворния албум Chimes Of Freedom, който съдържа

70 песни на Боб Дилън, записани от прочути певци и инструменталисти

като Сийл и Джеф Бек, "Дейв Матюс бенд", Том Морело, Кеша, Брайън Фери, Адел, Наташа Бедингфийлд, "Май кемикъл романс", Лени Кравиц, Майли Сайръс, Стинг, Марк Нопфлър и много други. 

Дигиталният сингъл с кавъра на Forever Young (вж. кратък мейкинг) излиза този понеделник, 19 март, когато се навършва половин век, откакто излиза първият албум в дискографията на Дилън, носещ неговото име.

Forever Young е от 1974-та, а преди време бе използвана в реклама на "Пепси" със съпоставка на архивни и съвременни кадри, където я запяваше рапърът Уил.Ай.Ем.