След като се завърна от Судан, актьорът бе арестуван с баща си на протест пред посолството на страната във Вашингтон (видео) - и освободен по-късно, след като плати 100 долара глоба

Джордж Клуни не е първата кинозвезда на протест против жестокостите на военните конфликти.

По време на инвазията в Ирак сред демонстрантите бяха Мартин Шийн, Тим Робинс, Сюзан Сарандън, а още по-назад във времето, когато се вихреше войната във Виетнам, Джейн Фонда беше обвинявана, че симпатизира на противника.

Със сигурност обаче Клуни е сред най-пламенните активисти на тема Дарфур и прекара

последните три дни във Вашингтон

в опити да привлече вниманието на политиците и обществеността към бедствената ситуация на коренното население в африканската област.

Като крайна мярка в борбата си за разрешаване на хуманитарната криза в региона и против политиката на геноцид, провеждана от суданския президент Омар ал Башир, той бе арестуван по време на

протестна акция на гражданско неподчинение

пред посолството на Судан във Вашингтон заедно с баща си - тв журналиста Ник Клуни, конгресмени и правозащитници.

Като причина за задържането му се посочва фактът, че не се подчинил на трикратната полицейска подкана да напусне зоната. Няколко часа по-късно звездата излезе на свобода,

след като плати 100 долара глоба,

и даде импровизирана пресконференция, на която отново алармира за назряващата бедствена ситуация в Южен Судан.

Преди броени дни носителят на "Оскар" се завърна от близо 10-дневна тайна обиколка на планините Нуба и даде показания пред сенатската комисия по външните отношения за военните престъпления, на които е станал свидетел в африканската държава.

Той представи кратък видеофилм от посещението и срещите си с местните хора, принудени да се крият в пещери от въздушните нападения на правителствените сили.

Пътува не като звезда, а като репортер -

спи на палатка, вози се в каросерията на камион, разговаря с представители на бунтовническите части, които разясняват причините за конфликта, довел до хуманитарната криза в района.

(Внимание! - клипът съдържа и шокиращи кадри с ранени и убити хора).


Половин милион души - мъже, жени и деца - са застрашени от глад в планините Нуба и по поречието на Сини Нил, защото правителството в Хартум блокира хуманитарните помощи за района, алармират и от коалицията "Спасете Дарфур" (Save Darfur).

По данни на ООН от 2003 г. насам, когато избухва конфликтът, смъртта си са намерили близо 300 хиляди души, а 2,7 милиона са били принудени да напуснат домовете си.

Но Клуни, който е и съосновател на проекта за мониторинг на суданската криза Satellite Sentinel Project, не е единствената знаменитост, която взема присърце тази кауза.

През 2007 г. Мик Джагър финансира заснемането на музикален клип в бежански лагер в Чад, близо до границата в Дарфур.

Песента е на британското дуо "Матафикс", а епизодична поява във видеото има и актьорът Мат Деймън.