Aстрофизици твърдят, че след седем милиарда години Млечният път, в състава на който се намира и нашата Слънчева система, ще се сблъска с галактиката Андромеда.

Днес двете звездни системи са на разстояние от около два милиона светлинни години и се приближават една към друга със скорост 130 км/сек. Предполага се, че сблъсъкът ще предизвика най-голямата катастрофа в историята на Вселената.

Поне два милиарда години по-рано Земята ще бъде превърната в огромен камък. В залеза на своя живот Слънце ще погълне нашата планета, категорични са астрофизиците. По това време човечеството отдавна ще е изчезнало сред някоя от апокалиптичните беди, които ще го връхлитат една след друга. 

Кога все пак ще дойде краят на света? Сайтът All Тime10s състави списък с най-големите заплахи, които биха могли да унищожат живота на Земята.

Ето 10 от възможните причини за края на света:

1. Магнитното поле на Земята може да се промени във всеки един момент, а с това земното притегляне ще става все по-слабо. Така Земята ще остане незащитена, а хората ще са изложени на смъртоносна космическа радиация.

2. Ученият Джеймс Хансен смята, че с изразходването на изкопаемите горива хората могат да причинят нежелан парников ефект. Той ще предсказва температура от 460 градуса по Целзий, каквато е и температурата на Венера. Такава според него ще е температурата на Земята в бъдеще.

3. Облаците от комети също са потенциална заплаха за Земята. При тях сме изложени на потенциален дъжд от комети. Преминаването през подобни космически полета се случва на всеки 36 милиона години.

4. Емисиите на въглеродния окис са увеличили киселинността на океана с 25% през последните 200 години. Това може да доведе до изчезване на морския живот, а оттам и на всички останали живи същества на планетата.

Вижте още: 10 изумителни факта за Космоса

5. Биолози работят ежедневно със смъртоносни патогени. Възможно е патоген вирус да избяга и човечеството ще остане безпомощно пред него, както беше и случаят с вируса Ебола.

6. Пчелите могат да изчезнат в резултат на повишената температура и употребата на пестициди. 33% от храната, което ядем, зависи от тяхното опрашване. Изчезването им може да ни струва много скъпо.

7. При умирането на звезда, следва експлозия на гама лъчи, които биха "изпържили" Земята. За щастие, имаме още поне 500 милиона години до попадането на Слънцето в този сценарий.

8. Интелигентните машини (роботи), които все повече навлизат в нашия живот, ще имат вграден инстинкт за самосъхранение. Съществува възможност те да нападнат хората, ако осъзнаят, че сме заплаха за ресурсите им. 

Видео: Лос Анджелис загива за пет минути

9. Най-близката пряка заплаха за Земята е изригването на огромния вулкан в американския национален парк Йелоустоун, което можем да очакваме във всеки един момент. Тогава Америка ще бъде напълно разрушена, а останалата част от света - покрита с токсичен облак от пепел.

10. Човечеството ще се натъкне на крайния резултат от изчезването на природните ресурси и замърсяването, което е много реална опасност. Смята се, че всяка година изчезват около 100 000 животински и растителни видове. Следващите може би сме ние...

Пазете Земята, тя е нашият единствен дом!

Вижте още: НАСА: Открихме нова обитаема планета с размер на Земята

Източник: 10te.bg