Думите са на топфотографа Петер Линдберг, който засне третия си календар за "Пирели" с известни киноактриси като Хелън Мирън, Ума Търман и Никол Кидман, за да извади на показ естествената им, неретуширана красота (снимки, видео)

Киноактрисите Кейт Уинслет, Пенелопе Крус, Никол Кидман, Лея Сейду, Ума Търман, Робин Райт, Лупита Нионго, Алисия Викандер, Джулиан Мур, Руни Мара, Джесика Частейн, Джан Дзъи, ветеранките Хелън Мирън, на 71, и Шарлот Рамплинг (70) плюс руската бизнесдама Анастасия Игнатова, преподавателка по политология в Московския държавен университет, са лицата в календара на "Пирели" за 2017 г.

Фотосесиите им са заснети от Петер Линдберг, който работи по проекта за четвърти път от 1996 г. насам и отчита промяна в идеала за женска красота.

"През 2002-ра снимах за календара голи модели и това ми се струваше отегчително. Талантът е по-важен от красивото тяло... а представата за красотата днес е тотално объркана. Ужасно е", споделя германският топфотограф пред WWD и пояснява:

"Погледнете модните списания, които са пълни със снимки, ретуширани от някакви хора. Те сядат на компютъра, отнемат от кадъра всичко, което сте вложили в него - и наричат това "фотография". За мен това си е чиста обида."

Сега се вдъхновил да улови дамите пред обектива максимално естествени, без обработка с "Фотошоп".

Хелън Мирън

Робин Райт

Джулиан Мур

Ума Търман

Шарлот Рамплинг

"Дъхът ми спира, когато гледам тези снимки - не защото аз съм ги правил, а поради самия факт, че станаха. Идеята на календара е да покаже откъде идва истинската красота, а не какво ви карат да смятате за красиво", казва 72-годишният Линдберг.

По думите му целта на черно-белите фотосесии била да улови чувствеността и емоцията, да разголи не телата на звездните дами, а техните души.

"Като художник чувствам върху раменете си отговорността да освободя жените от представите за вечна младост и перфектна външност. Идеалът на обществото е невъзможен за постигане", категоричен е фотографът.

Миналата година култовият календар, който излиза вече над половин век, смени рязко посоката и вместо традиционните актови снимки на топмодели включваше стилни портрети на световноизвестни жени, фотографирани от Ани Лейбовиц.

Виж още: Забравете голите жени в календара на "Пирели"! (видео)

Ето и няколко кадъра със задкулисни моменти от новите фотосесии - с Никол Кидман, Ума Търман, Кейт Уинслет, Пенелопе Крус, Джесика Частейн и Лупита Нионго - плюс кратък клип за досегашното сътрудничество между "Пирели" и Линдберг, чието дело бяха и черно-белите кадри за юбилейното 50-о издание, заснето заедно с Патрик Демаршелие.

Германецът е първият в бранша, снимал три календара за марката. 

Източник: сп. "Вог"