В навечерието на празниците, годината на овцата (по китайския календар) и пълнометражния филм с любимите герои, анимацията вече е достъпна и за българските си почитатели

През зимната ваканция, по празниците, та чак до 15 януари Kidamom подарява неограничен достъп до цялото си съдържание, но това не е единствената коледна изненада за потребителите на сайта.

Там вече ще откриете епизоди от детския анимационен сериал "Овцата Шон" с HD качество. Въпреки че в него няма нито една реплика, той разсмива както малките, така и големите зрители.

Отличаван е два пъти с тв наградата "Еми" и веднъж с британската БАФТА, но всичко тръгва от един късометражен филм, с който създателят му Ник Парк получава "Оскар" през 1995 г. 

Виж още: Най-известната овца

Тогава Шон е още агънце, а главните герои са Уолъс и Громит,  другите популярни герои на киностудията "Аардман".

След 2007 г. от неговия сериал са заснети четири сезона (140 епизода по седем минути), а за февруари 2015 е насрочена премиерата на пълнометражния филм - тъкмо навреме за годината на овцата по китайския календар.

Главният герой Шон е необичайно умна овца,

която живее със събратята си в малката традиционна английска ферма Моузи Батъм. Във всеки епизод той и стадото полагат усилия да направят живота си във фермата по-вълнуващ чрез характерни за хората предмети и действия, но някак това винаги се превръща в комично приключение.

Докато се опитват да не бъдат хванати в крачка от Фермера, чифтокопитните влизат в конфликт, но понякога и в партньорство със сърдитата овчарка Битцър. В епизод 3 например овцата Шърли е качила малко повече килца и Шон, с помощта на стадото, прави всичко по силите си, за да й помогне да ги свали.

Докато сериалът проследява техните всекидневни приключения, във филма всички се озовават в големия град, преследвани от ловеца на бездомни животни Тръмпър - и се запознават с уличното куче Слип, което им помага да осъзнаят, че домът и семейството не бива да се приемат за даденост...

Овцете са сред най-забавните герои на "Аардман", известни и с други пълнометражни пластилинови анимации като "Бягството на пилето", "Отнесени" и "Пиратите! Банда неудачници". Геговете и каламбурите, както визуални, така и вербални, са тяхна запазена марка.

Едни от най-популярните им персонажи са тандемът Уолъс и Громит, от едноименния сериал и пълнометражната анимация "Проклятието на заека". Шон обаче е тяхното най-успешно творение и се гледа

в над 170 държави по цял свят

Ник Парк си обяснява това не само с качествата на овнето - малък, сладък, невинен и смел, - но и с физическите му характеристики, като дизайн и форма, които улесняват изработването на различни сувенири с него, от раници до поклащащи глава играчки за задното стъкло на автомобилите.

Фотогалерия: Зад кулисите на филма за овцата Шон

Днес Шон има над 5 млн. фенове във "Фейсбук", а 25% от тях са от държави в Близкия изток. В Кайро, Саудитска Арабия и Катар дори е поставена 45-минутна театрализирана версия на сериала, а в търговски центрове в Джакарта и Пекин се играе 20-минутен спектакъл.

Япония пък е най-големият пазар за сувенири с овцата Шон - произвеждат ги над 50 местни компании. Там е реализирана и пътуваща изложба, която само за пет дни в столицата Токио е видяна от 30 хил. души.