През последните няколко дни във "Фейсбук" може да видите странен повтарящ се текст, който приятелите ви споделят

В него в обши линии се казва следното:

Уведомление за частно ползване

"В отговор на новата политика на "Фейсбук", с настоящото заявявам, че всички мои лични данни, снимки, рисунки, текстове, кореспонденция и така нататък, представляват обекти на моето авторско право (съгласно Бернската Конвенция).

За комерсиално използване на всички упоменати по-горе обекти на авторското право във всеки конкретен случай е необходимо моето писмено разрешение. "Фейсбук" сега представлява публична компания.

Именно затова на всички ползватели на дадената социална мрежа се препоръчва да публикуват на своите страници подобно «уведомление за частно ползване», в противен случай (ако уведомлението не е публикувано на страницата поне веднъж) вие автоматично разрешавате всякакво използване на данните от вашата страница, вашите снимки и информации, публикувани в съобщенията на стената на вашата страница.

Всеки, който чете този текст, може да го копира на стената си във "Фейсбук". След което вие ще се намирате под защитата на законите за авторското право.

Това комюнике известява "Фейсбук" за това, че разгласяването, копирането, разпространението на моята лична информация или каквито и да са други противоправни действия по отношение на моя профил в социалната мрежа са строго забранени."

Познайте какво? Преметнаха ви!

Коментира Дейвид Поуг в блога на в. "Ню Йорк таймс".

Първо, никаква подобна ваша декларация във "Фейсбук" не може да промени легалното положение на съдържанието, което споделяте. Така или иначе вече сте под защитата на законодателството за интелектуалната собственост.

Второ, няма нови указания на "Фейсбук". Това, което казва "Фейсбук" е: "Имате правата на интелектуална собственост върху съдържанието си. Когато качвате съдържание, ни давате лиценз да го използваме и показваме."

Трето, няма Бернерска конвенция. Има Бернска конвенция, която се отнася до литературните произведения.

Четвърто, фактът, че сега "Фейсбук" е компания, която се търгува публично на борсата, няма абсолютно нищо общо с политиката й за защита на интелектуалната собственост.

Коментарът на "Фейсбук"

Най-накрая, самата компания коментира ставащото в специално изявление:

"Носи се слух, че "Фейсбук" прави промени, свързани със собствеността върху информацията на потребителите или съдържанието, което те постват в сайта. Това не е вярно.

Всеки потребител на Фейсбук притежава и контролира съдържанието и информацията, която качва в сайта, както е посочено в нашите условия. 

Потребителите контролират как това съдържание и информация се споделя. Това е нашата политика и тя винаги е била такава."

Така че може да престанете да поствате безсмислените "Аз декларирам, че..." и да се върнем пак на въпроса какво сте обядвали днес, завършва коментара си Дейвид Поуг.

Виж още: "Фейсбук" - канал за трафик на "бели робини"