Според главния изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай предстои да дойде ерата на изкуствения интелект

Смартфоните промениха начина ни на живот. Факт. Дори не с много, те успяха да навлязат в ежедневието ни и да оставят своя отпечатък, давайки ни постоянен достъп до информация и развлечение. Бихме ли могли преди 15 години да си представим ефекта им? А бихме ли могли да си представим сега света без тях?

И все пак ерата на смартфоните е към своя край. Поне за това говори Сундар Пичай - главният изпълнителен директор на една от най-големите компании в света - "Гугъл". Според него смарфоните тепърва предстои да се променят, изоставяйки своите първоначални функции, за да дадат път на новата ера - ерата на изкуствения интелект, пише appleapple.top. 

Пичай смята, че обществото ще смени своите приоритети и няма да разчита на мобилните устройства за получаване на информация.

"Днес живеем във свят, който можем да наречем "на първо място мобилен", тоест за нас именно смартфоните и таблетите засега са едни от най-необходимите предмети. Скоро тяхното място ще бъде заето от изкуствения интелект", коментира Пичай. 

Виж още: Изкуственият интелект, който ни доведе до лоши изводи за самото човечество

Той все пак не предрича край на мобилните електронни устройства, напротив те ще продължат да се използват, но по коренно различен начин.

Бъдещето на изкуствения интелект

Технологичният гигант обяви и за големи постижения в областта на изкуствения интелект. "Гугъл" вече разполага с автопилот, както и самообучаващия се алгоритъм AlphaGo, който успя да победи световния шампион в играта на Го - нещо, което нито един компютър не бе в състояние да направи преди това. 

Алгоритмите в търсачката също са резултат от дълги изследвания в областта на изкуствения интелект.
 В момента има сериозен ръст на компютърните асистенти, които са изградени на основите на изкуствения интелект, макар и ограничени откъм възможности. 

Пичай информира, че "Гугул" сега се занимава именно с подобни системи за компютърни асистенти. Според него именно те ще са причината за смяната на приоритетите в информационната сфера. 

Виж още: Даряват $10 млн. за проекти, които да държат изкуствения интелект под контрол

Компанията в момента работи върху нов проект, в който са обединени преимуществата на различни типове изкуствен интелект. Така например идеята е асистентът ви да може да ви последва навсякъде, независимо какво компютърно устройство използвате.

Източник: appleapple.top