Драскулката, украсила търсачката на 27 октомври, отбелязва 142 години от рождението на микробиолога д-р Стамен Григоров - първият учен, описал бактерията Лактобацилус булгарикус

"Гугъл" чества с драскулка на 27 октомври българското кисело мляко и откривателя на бактерията Лактобацилус булгарикус, микробиолога д-р Стамен Григоров, роден на тази дата през 1878 г. 

От родното си село Студен извор в Трънско той стига до докторантура по медицина в Женевския университет, където става асистент на френския професор по бактериолога Леон Масол.

Неговият ментор оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научните му занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България.

Така през 1905 г., едва на 27, д-р Стамен Григоров за пръв път описва пръчковидния млечнокисел микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. 

Негови кръстници през 1908 г. стават Льорсен и Коен, които му дават наименованието Lacto bacterium Bulgaricum - българската млечна бактерия, а днес неговото официално латинско име е Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.

Първите задълбочени изследвания за влиянието на българското кисело мляко върху човешкия организъм всъщност са дело на руския микробиолог и нобелов лауреат Иля Мечников, който работи с изследователи от института “Луи Пастьор” в Париж.

В самото начало на XX век той установява, че стареенето започва от действието на вредните бактерии в червата, които произвеждат токсични вещества и причиняват атеросклерозата. Оказало се обаче, че една от млечнокиселите бактерии в българското кисело мляко ги атакува и неутрализира. Така Мечников обяснява дълголетието на българите с всекидневната консумация на кисело мляко.

През 1963 г. немски и български учени провеждат съвместни изследвания и стигат до извода, че оригиналните български щамове Lactobacillus bulgaricus преживяват и се адаптират по-продължително време в стомашно-чревния тракт спрямо същите, изолирани от европейския йогурт.

Източник: По материали от Уикипедия и "Ел Би Булгарикум"