Драскулката, украсила търсачката на 27 октомври, отбелязва 142 години от рождението на микробиолога д-р Стамен Григоров - първият учен, описал бактерията Лактобацилус булгарикус
"Гугъл" чества с драскулка на 27 октомври българското кисело мляко и откривателя на бактерията Лактобацилус булгарикус, микробиолога д-р Стамен Григоров, роден на тази дата през 1878 г.
От родното си село Студен извор в Трънско той стига до докторантура по медицина в Женевския университет, където става асистент на френския професор по бактериолога Леон Масол.
Неговият ментор оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научните му занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му Даринка от България.
Така през 1905 г., едва на 27, д-р Стамен Григоров за пръв път описва пръчковидния млечнокисел микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко.
Негови кръстници през 1908 г. стават Льорсен и Коен, които му дават наименованието Lacto bacterium Bulgaricum - българската млечна бактерия, а днес неговото официално латинско име е Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905.
Първите задълбочени изследвания за влиянието на българското кисело мляко върху човешкия организъм всъщност са дело на руския микробиолог и нобелов лауреат Иля Мечников, който работи с изследователи от института “Луи Пастьор” в Париж.
В самото начало на XX век той установява, че стареенето започва от действието на вредните бактерии в червата, които произвеждат токсични вещества и причиняват атеросклерозата. Оказало се обаче, че една от млечнокиселите бактерии в българското кисело мляко ги атакува и неутрализира. Така Мечников обяснява дълголетието на българите с всекидневната консумация на кисело мляко.
През 1963 г. немски и български учени провеждат съвместни изследвания и стигат до извода, че оригиналните български щамове Lactobacillus bulgaricus преживяват и се адаптират по-продължително време в стомашно-чревния тракт спрямо същите, изолирани от европейския йогурт.
Източник: По материали от Уикипедия и "Ел Би Булгарикум"
5 Коментара
I am overpowered by your post with such a decent theme. Typically I visit your web journals and get refreshed through the data you incorporate yet the present blog would be the most obvious. Well done! slot gacor
For genuine devotees of this string I will address is a free on the web! Nhà cái Manclub
Simply unadulterated splendor from you here. I have never expected something not as much as this from you and you have not frustrated me by any stretch of the imagination. I assume you will keep the quality work going on. สล็อตแตกง่าย
To a great degree lovely and interesting post. I was scanning for this kind of information and savored the experience of examining this one. เว็บพนันออนไลน์ ฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ
The author is energetic about acquiring wooden furniture on the web and his investigation about best wooden furniture has realized the plan of this article. concierge doctor