Какво се крие зад провокативното заглавие на късометражния филм, продуциран от БНТ?

Може ли една "френска" овца да вдъхнови филм? Оказва се, че да, и точно това се случва във "Френска любов" на режисьора Николай Василев. Лентата, продуцирана от БНТ, попадна в селекцията за късометражно кино на София филм фест през март.

В продукцията, излъчена преди година в предаването "Малки истории", режисьорът Николай Василев разказва тъжно-смешната история на Кирил и Надежда от Костинброд.

Двамата са женени повече от 50 години и всичко върви добре, докато помежду им не се настанява любовта към... овцете от елитната френска порода Ил дьо Франс.

"Срещнах Кирил на един пазар за животни, където той бе довел и въпросната овца. Това е много особена порода, която няма опашка, но пък дава доста месо. Заговорихме се и той сподели как страстта по отглеждането на тези животни отнема почти цялото му време. От което пък страдат отношенията с жена му. Историята сама ме намери и съм щастлив, че успях да я пренеса и на лента", разказва Василев.

Това не е първата продукция на режисьора, която попада в селекцията на София филм фест - през 2010 г. той спечели наградата "Джеймисън" за късометражно кино с документалния си филм "Приказки".

Николай Василев е роден през 1975 г. в гр. Казанлък. Завършил е кино и тв режисура в НБУ през 2004 г. Работи като сценарист и режисьор на документални филми и телевизионни поредици.