Лентата на Георги Тошев "Кустурица. Балкански хулиган" от документалната му поредица по Би Ти Ви "НепознатиТЕ" спечели голямата награда на фестивала “Документ.АРТ”

Форумът в Румъния тази година протече не в Букурещ, а в Питещи, и бе посветен на изкуството, екологията и туризма. За приза "Златен орел" българският филм, създаден от Тошев в съавторство с Явор Веселинов, се конкурираше с 30-ина други творби.

”Кустурица. Балкански хулиган” е първият пълнометражен документален филм, посветен на Емир Кустурица. За режисьора говорят световни знаменитости като Джони Деп, Изабел Юпер, Ким Ки Дук.

"Това не е филм, който обяснява творчеството или живота на Кустурица. Това е документ, какво се случва с един от най-креативните европейски режисьори тук и сега. Защото Кустурица не снима само филми. Той създава Дървен и Камен град, прави фестивал за млади кинотворци, интересува се от политика, изнася концерти с No Smoking orchestra… Той е личност, която създава. Непрекъснато. Във филма ме интересуваше именно тази креативност, тази неистова потребност да оставиш нещо след себе си… за другите!”, коментира Георги Тошев.

"Филмът за Кустурица не е просто един добре направен филм портрет за един от най-големите съвременни независими кинотворци - заяви президентът на фестивала проф. Николае Лука при награждаването. - Това е филм, който разкрива философията на креативния човек да се променя и да променя хората около себе си, обществото, киното, публиката. Кустурица е един от най-загадъчните кинотворци на последните 35 години. Успехът на авторите на филма е именно в този деликатен, но категоричен анализ на случващото се в света на киното през последните 20 години. Това е филм за непреходността на ценностите. Изящен кинематографичен разказ за света на авторското кино. Обяснение в любов към Голямото кино!"