"Портокал с часовников механизъм" (A Clockwork Orange) на реж. Стенли Кубрик - по Би Ти Ви синема на 25 срещу 26 юни 2013 г., от 1 ч.

Демоничният главатар на банда Алекс - във великолепното изпълнение на Малкълм Макдауъл - се забавлява с отвличания, кражби и убийства, но той е и момче, което харесва деветата симфония на Бетовен. По стечение на обстоятелствата Алекс е включен в експеримент за промиване на мозъци, чиято цел е да премахне насилието от улиците и да го впрегне в служба на правителството.

С незабравими образи, поразителна музика и новаторски език, хипнотизиращият филм на Кубрик се превръща в динамичен научно-фантастичен трилър за борбата на свободната воля срещу контрола на държавата. Предизвикал противоречиви оценки още при първото излъчване, "Портокал с часовников механизъм" е удостоен с четири номинации за "Оскар", включително и за най-добър филм.

С невероятната си сила да вълнува и смущава зрителите, с изключителните си послания, днес този филм е по-актуален от когато и да било.