Новата пълнометражна анимация на "Дисни" и "Пиксар" с героите от "Таласъми ООД", по кината от 21 юни на 2D и 3D, ни връща назад във времето, когато се заражда приятелството между Майк Вазовски и Джеймс П. Съливан - Съли

"Университет за таласъми" (Monster University) пристига в самото начало на лято 2013, а по-рано през годината отново в кината, вече на 3D, излезе и предишният филм - "Таласъми ООД".

Предисторията, режисирана от Дан Скалън ("Колите"), се озвучава в оригинал от Били Кристъл, Джон Гудман, Стив Бушеми, Хелън Мирън, Алфред Молина, Шон Хейс, а на български - от Теодор Елмазов (Майк), Георги Тодоров (Съли), Любомир Младенов (Рандъл).

Сюжетът: Още от първата им среща става ясно, че Майк и Съли са коренно различни и не могат да се понасят. Постоянният дух на съперничество между двамата почти излиза от контрол и те се оказват изключени от най-елитната Плашеща програма в университета. Ситуацията става още по-неприятна, когато се налага да работят като екип, за да мобилизират свой отбор от зубъри и да ги научат да бъдат страшни...

С пародията си на колежански сайт "Университет за таласъми" се нареди сред тазгодишните носители на наградите "Златен трейлър", като бе отличен в категорията за най-оригинална рекламна ролка с клипа, озаглавен "Прием на студенти".