"Парад" на Сърджан Драгойевич разказва за бивш сръбски четник, който набира ентусиасти сред някогашните си врагове от Хърватия, Босна и Косово, за да охраняват гей парад

Тази седмица се пригответе за двойна порция пиперливи комедии по кината - от 18 май тръгва не само холивудският "Диктатор", а и сръбският "Парад".

Режисьор и сценарист на Parada е Сърджан Драгойевич, който този път отправя предизвикателство към традиционната за Балканите хомофобия - и освен признанието на публиката, получи специални призове на фестивала Берлинале 2012. Във филма му има автентични кадри от гей парада в Белград през 2010 г., когато 5000 представители от силите на реда охраняват 1000 участници, атакувани от десни екстремисти с камъни и коктейли "Молотов".

Сюжетът: Главният герой Лимун в началото е крайно неприятен мачо, сръбски военен ветеран с тъмно минало, който сега работи като бодигард. Пищната му годеница го кара да охранява гей парад, организиран от човека, който подготвя и тяхната сватба.

Докато пътува из Хърватия, за да наеме за партньор в охраната свой съперник от войната, Лимун се превръща в приятен човек. Пътешествието ги отвежда в Босна и Косово, за да съберат други бивши врагове. Те се натъпкват в розово Mini на път за Белград, където ги очаква кулминационна битка в защита на парада.