Плюс седем цитата от британския актьор, който си отиде на 89-годишна възраст - за славата, възпитанието, другите агенти 007 и смъртта

"Живей, а другиге да умрат" (1973), "Мъжът със златния пистолет" (1974), "Шпионинът, който ме обичаше" (1977), "Муунрейкър" (1979), "Само за твоите очи" (1981), "Октопуси" (1983) и "Изглед към Долината на смъртта" (1985) - сър Роджър Мур е изпълнявал ролята на Джеймс Бонд, агент 007, в най-много филми от поредицата.

Британският актьор, който трябваше да навърши 90 през октомври, почина в началото на седмицата, на 23 май, след "кратка, но смела битка с рака".

От 1991 г. той беше посланик на добра воля на УНИЦЕФ, а през 2003-та получава рицарска титла от кралица Елизабет Втора за приноса си към благотворителността.

Виж още: Кой ще е следващият Джеймс Бонд? Вижте залозите

"Разбира се, че не съжалявам за дните си като Бонд - отбелязваше сър Роджър. - Жалко само, че героите обикновено се изобразяват с оръжие в ръка, а да си кажа правичката, аз винаги съм мразил огнестрелните оръжия и онова, което символизират."

Освен официалния сборен клип от филмите му, озвучено с песента на Карли Саймън Nobody Does It Better от "Шпионина, който ме обичаше", ви предлагаме още седем негови цитата от Би Би Си:

- За славата
"Да те знаят като Бонд до края на живота ти? Това няма недостатъци. Хората често се обръщат към мен с "г-н Бонд" и аз нямам нищо против. Защо да имам?" (в. "Гардиън", 2014 г.)

- За таланта
"Вярвам, че какъвто и талант да имам, каквато и дарба да притежавам, тя просто ми е дадена назаем от по-велика сила." (My Word Is My Bond, 2009 г.)

- За възпитанието
"Баща ми вярваше в твърдостта, честността, учтивостта и точността във времето - все много важни уроци."

- За Даниел Крейг
"Даниел Крейг притежава много повече твърдост като Бонд. Мисля, че го прави по-реалистичен. Много е добър в това. Имам предвид, че изглежда като убиец.  добър, че е скучен, имам предвид, че изглежда като убиец, докато аз имам вид на застаряващ любовник. ("Плимут хералд")

Виж още: Джеймс Бонд и сексът

- Защо Бонд е нереален
"Ситуациите, в които Бонд попада, за мен са крайно нелепи, направо скандални. Имам предвид, че този човек трябва да бъде шпионин, но същевременно всички знаят, че е такъв. Всеки барман по света му предлага мартини, които са разклатени в шейкър, не разбъркани. Какъв е този сериозен шпионин, който е разпознаваем навсякъде, където отиде? Това е скандално." (Starlog, 1985 г.)

- За излизането в пенсия
"Има една стара приказка, че актьорите не се пенсионират, докато телефонът не спре да звъни. Зависи какви роли се предлагат за стар джентълмен като мен. Нямам намерение да тичам наоколо и да правя акробатични номера, така че ако си намеря нещо интелигентно, бих се радвал да участвам." (Би Би Си, 2013 г.)

- За смъртта
"Отношението ми към смъртта? Като влизане в друга стая, където останалите нямат достъп, защото не разполагат с ключ. Но когато получим този ключ, влизаме вътре и се виждаме отново, под някаква форма, каквато и да е." (NPR, 2014 г.)

Виж още: Любопитно за Джеймс Бонд

Сър Роджър Мур, с пура в ръка, на архивен кадър във фотостудио в Лондон. Снимка: Allan Warren / Уикипедия