Събрахме 23 факта за агент 007 по случай световния му ден - 5 октомври, когато се навършва половин век от филмовия му дебют с "Д-р Но". Ето първата порция от тях

* Писателят Ян Флеминг търсел възможно най-обикновеното име за героя си, затова го кръстил на американски орнитолог, автор на наръчник за видовете птици в Карибския регион - A Field Guide to the Birds of the West Indies.

* Goldeneye (Златното око) е името, с което била известна къщата на Флеминг на плажа в Ямайка, където са създадени романите и разказите за Бонд в периода 1952-64 г. Сценарият на едноименния филм пък трябвало да бъде неколкократно преработван, тъй като сюжетът бил идентичен с "Истински лъжи" на Джеймс Камерън с Арнолд Шварценегер.

* Впечатлен от изпълнението на Шон Конъри в "Д-р Но", Иън Флеминг подчертава шотландския произход на 007, но впоследствие за ролята са избирани австралиец (Джордж Лазенби), уелсец (Тимъти Далтън) и ирландец (Пиърс Броснан), а Роджър Мур и Даниел Крейг са англичани.

* В най-новия филм емблематичното за героя мартини - "не разбъркано, а разклатено в шейкър" - е заменено с бира, и то не каква да е, а "Хайнекен". Сътрудничеството на пивоварната с култовата поредица датира отдавна, но преди излизането на "007 координати: Скайфол" (по кината от 26 октомври) Даниел Крейг се снима в рекламен клип с бутилка бира в ръка.

Виж още: Как да си приготвиш мартини - рецептата в Kulinaria.bg

* В 50-годишната история на филмовата поредица момичетата на Джеймс Бонд са близо 100. Най-много са те в "Изглед към Долината на смъртта" (1985) - цели шест.

Представителки на различни националности, най-често те са негови сънароднички от Обединеното кралство. Урсула Андрес от "Д-р Но" (1962), която обикновено оглавява класациите за най-сексапилните актриси в поредицата, обаче е швейцарка.

Първото момиче на Бонд - Урсула Андрес, дава автографи върху снимката си като Хъни Райдър от "Д-р Но" по време на кинофестивала Кан 2010. Днес актрисата е на 76.

* "От Русия с любов" била сред 10-те най-любими книги на US президента Джон Ф. Кенеди и именно това повлияло на избора й за втори филм от поредицата. Действието там се развива в Турция, а сред отрицателните персонажи има и българин с нетипична фамилия...

* Шон Конъри, "най-сексапилният мъж на ХХ век",

е Бонд в първите пет филма от поредицата (1962-67 г.) и се завръща в началото на 70-те за "Голдфингър" , където получава рекорден за времето си хонорар. Той влиза в ролята за седми път през 1983-та, когато участва в независимата продукция Never Say Never Again, която не спада към настоящата поредица.

Там е вече на 53 и по тази причина героят му е пенсионер, завърнал се на работа за един пореден подвиг. Режисьор е Ървин Кършнър, чийто предишен филм е "Междузвездни войни, епизод V: Империята отвръща на удара" (1980).

* Всички сцени със сър Роджър Мур, които изисквали да тича, били заснети с дубльори, защото актьорът бил убеден, че това не му отива. Други пък били дублирани многократно заради страха му от огнестрелни оръжия - хоплофобия.

Въпреки това актьорът, който на 14 октомври навършва 85, е играл в най-много филми от поредицата - седем, в периода 1973-85 г.

Сър Роджър Мур представя своята автобиография My Word Is My Bond в Берлин, 2009 г.