Какви са ефектите от едновременната употреба на алкохол и марихуана

Преди година излезе изследване, че българските младежи са на водеща позиция в Европа по употребата на алкохол и марихуана. Какво се случва с организма на човек обаче, когато ги употребява заедно? На този въпрос отговарят от YouTube канала ASAPScience

Алкохолът влияе на нервната ни система, проеменяйки как невроните комуникират, което води до по-бавно възприемане на информацията, по-трудно запомняне и намалено усещане за докосване. Марихуанът пък, от своя страна, дава усещане за свобода на мисълта. 

Алкохолът, комбиниран с канабис, засилва ефекта на тревата. Разширявайки кръвоносните съдове, той позволява кръвта да поеме повече от делта-9-тетрахидроканабинол (по-известен като с латинското си съкращение THC), което пък, от своя страна, създава по-засилено еуфорично настроение. 

Междувременно някои изследвания показват, че пушенето на марихуана може да намали стресът от пиенето върху черния дроб. 

Друг ефект е, че марихуаната намалява желанието за повръщане. Това е причината и тя да бъде препоръчвана на пациенти, подложени на химиотерапия. При прекомерна употреба на алкохол обаче, повръщането е начинът на организма да се освободи от вредните вещества и да се предпази от натравяне. Марихуаната блокира този процес.