Между 13 и 20% от 13-годишните тийнейджъри у нас признават, че консумират алкохол най-малко веднъж седмично

Консумацията на алкохол сред непълнолетните в България вече сякаш не е кой знае какво нещо и всички май сме свикнали с това. Оказва се, че страната ни обаче е на едно от челните места в доклад на Световната здравна организация (СЗО), съобщава Нова телевизия. 

Докладът се изготвя веднъж на всеки четири години и проучва рисковото поведение и навиците на младежите между 11 и 15 години. Изследват се консумацията на алкохол, тютюнопушенето и затлъстяването.

Според изследването между 13 и 20% от 13-годишните тийнейджъри у нас признават, че консумират алкохол най-малко веднъж седмично.

Това поставя страната ни на четвърто място по брой младежи, които са се напивали най-малко два пъти в живота си. На първа позиция е Дания с 40% от подрастващите, следвана от Унгария и Литва. На пето място по този показател се нарежда Шотландия.

Виж още: България е седма по пиене на твърд алкохол в света

Все пак положителна тенденция, отбелязана от изследването на СЗО, показва, че броят на тийнейджърите, които са опитвали алкохол и цигари преди 14-годишна възраст, като цяло е намалял, особено сред момичетата.

Употреба на алкохол сред младите тийнейджъри в 42 страни в изследването също показва понижение с около 10%. Водещи позиции сред "младите пушачи", които на 13 години вече са употребявали алкохол и цигари, са Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия.

"Здравното поведение, заедно със социалните навици и нагласи, придобити във второто десетилетие от живота на младия човек, може да се отрази върху тях в зряла възраст и да повлияе на целия им живот", заяви Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

Виж още: Симптомите на алкохолизма​

България също попада в класацията за най-закръглените тийнейджъри, заедно с Гърция и Канада. Оказва се, че момчетата са по-пухкави във всички изследвани страни, въпреки че момичетата по-често се възприемат като дебели. До 15-годишна възраст повече от 50% от момичетата в 14 държави са заявили, че трябва да отслабнат. Тук водеща е Полша с 61% от тийнейджърките, които искат да стопят килограми.

Най-затлъстелите юноши живеят в Румъния, Албания, Хърватия, Гърция и Италия, а най-малко - в Норвегия, Исландия, Ирландия, Холандия и Испания.

Друг извод от доклада е, че 16% от всички смъртни случаи при възрастни над 30 г. в Европа се дължат на тютюнопушенето, като това е най-високият процент от всички региони, изследвани от СЗО. 

Виж още: 6% от смъртните случаи в света се дължат на алкохола

Източник: Нова телевизия