"Опознай Москва" позволява на потребителите да уловят Пушкин и Иван Грозни вместо покемони

Феноменалният успех на Pokemon GO даде ясен знак, че това ще бъде новата тенденция в игрите за мобилни приложения - добавената реалност. След Ingress това беше почти сигурно, но глобалната мания за лов на покемони затвърди със сигурност идеята, че ще играем колкото в интернет, толкова и в реалния свят.

А московското кметство е един от първите играчи уловили покемон вълната. То пуска на пазара патриотичен отговор на Pokemon Go, който ще помага на московчани и на гостите на града да опознаят руската столица. 

Улови Пушкин вместо покемон

Чрез приложението потребителите вместо покемони ще могат да "ловят" любими руски исторически герои, предаде Асошиейтед Прес.

Разработката за Android се очаква да бъде достъпна през следващия месец и си поставя за цел да стимулира московчаните да излизат повече, посочва в съобщение московското кметство.

Прилпожението, подобно на Роkеmоn GО, щe е базирано на идеята за дoбaвeнaта peaлнocт и ще позволява на потребителите да си направят селфи с различни известни руснаци.

"Дo ĸpaя нa aвгycт пpилoжeниeтo "Oпoзнaй Mocĸвa" (Ехрlоrе Моѕсоw) щe cтaнe дocтъпнo в АррЅtоrе, ĸaтo c нeгo щe мoжeтe дa cи нaпpaвитe cнимĸa c eмблeмaтични иcтopичecĸи личнocти. To щe бъдe нa cъщия пpинцип нa пoпyляpнaтa днec игpa Роkеmоn GО”, ce пocoчвa в caйтa нa Дeпapтaмeнтa нa инфopмaциoннитe тexнoлoгии.

Сред известните личности, с които потребителите на приложението ще могат да се снимат, са Петър Велики, Иван Грозни, Александър Пушкин, Юрий Гагарин, както и рок звездата Виктор Цой. Идеята е играчите да ги търсят и да колекционират различните селфита. 

 opoznay moskva

Pokemon GO - разработка на ЦРУ

Информацията идва на фона на скорошното изказване на политика от Руската държавна Дума, Франц Клинцевич, според когото Pokemon GO е разработка на ЦРУ, пише Lenta.ru.

"След внимателен анализ, дискусия със специалисти и разговор с психолози и с представители на специалните служби, стигнах до извода, че играта Pokémon GO, която бива определяна на Запад като съвсем безобидна, на територията на Руската федерация се превръща в опасно оръжие“, заявява Клинцевич, който е и първият заместник-председател на Съвета на руската федерация по въпросите на отбраната и сигурността.

Според него играта може да се превърне в "сериозно средство за манипулация на общественото мнение" на фона на разразяващата се информационна война, подетта срещу Русия от страна на Запада. Формираното обществено мнение и създадените деструктивни процеси могат да доведат даже до преврат, коментира още той.

"Повярвайте ми, като човек, който знае как се провеждат психологически операции. Като човек, който раазбира, че посредством подобни методи днес може да се сдобиете с всякаква информация за всяко място", обяснява още руският политик.