С пускането на стотици хиляди "сенчести топки" в язовира властите в Лос Анджелис се надяват да спасят питейната вода на града в адската суша

Властите на Лос Анджелис предприеха необичайна мярка за спасяване на намаляващите водни запаси на метрополиса - повърхността на най-големия питеен язовир на града беше покрита с черни пластмасови топки, които да го предпазят от силното слънце, т.нар. shade balls (букв. - "сенчести топки").

Видео, разпространено от Отдела за вода и електричество на Лос Анджелис (LADWP), показва пускането на последните 20 хил. от общо 96 млн. топки. Според кмета Ерик Гарсети това е най-ефективният начин водата да бъде предпазена от невъобразимата суша тази година.

От известно време щатът Калифорния страда от рекордни жеги, водещи до суша и горски пожари. Затова властите търсят всякакви начини да спасят питейната вода и да запазят качеството й.

Топките с черна повърхност предотвратяват изпарението на повече от 1 млн. куб. метра вода годишно (питейна вода, достатъчна за над 8000 души), а освен това пазят намаляващите запаси от замърсители и прах. Черният слой пречи на слънцето да проникне под повърхността и така на практика ограничава развитието на водорасли и микроорганизми.

По данни на Отдела за вода и електричество на Лос Анджелис всяка топка струва 36 цента. Стойността на целия проект е 34,5 млн. долара, но според властите този метод за предпазване на водата е с около 250 млн. долара по-евтин от всички други познати до момента, информира Би Ти Ви.

Резервоарът съдържа вода, достатъчна за триседмично снабдяване на целия близо 4-милионен град. Методът с черните топки се прилага от 2008 г. по предложение на биолога към отдела д-р Брайън Уайт, днес пенсионер. Той почерпил идеята от т.нар. "птичи топки" в езерата покрай самолетните писти на летищата.