Как някои шофьори се опитват да "преметнат" мерките за борба с "войната по пътищата"

Желанието за борба с "войната по пътищата" води до по-засилен контрол по пътищата. Както знаем обаче, всяко действие, си има своето противодействие. В случая то се изразява в желанието да се "преметне" системата, като се скрият номерата на автомобила. 

Сайт, посветен на това да се отървем от глоби по пътя, предлага на скромна цена специално фолио, което позволява на шофьорите да скрият регистрационния си номер от камерите на КАТ. 

Според посоченото в сайта описание на фолиото то работи в инфрачервения спектър на излъчване. Шофьорът трябва да го залепи точно върху буквите или цифрите на регистрационния си номер и когато той бъде осветен, светлината се отразява по такъв начин, че номерът изчезва  при снимка. 

Така на практика камерата улавя само отблясък и ако преминете покрай камера на КАТ с превишена скорост, номерът ви ще остане невидим за контролните органи. 

Видеоклип показва как фолиото действа, като според продавачите му ефектът му се проявява дори от 30 метра. Самото фолио е невидимо на пръв поглед и при правилно залепване срокът за използване е до 7 години.

Друг хит в интернет са и специални спрейове, с които може номерът на автомобила да остане невидим.

Според Закона за движение по пътищата водачите на моторни превозни средства трябва да пазят табелите с регистрационния номер чист и да не поставят върху тях никакви предмети, материали и вещества. 

Ако водач наруши това правило, глобата е до 50 лв.