Виж 30-минутния документален филм по случай юбилея на космическия телескоп и пътешествай до най-новото му откритие - звездния куп Вестерлунд 2

Режисьорът на фантастичния "Утреландия" Брад Бърд разказва зад кадър 25-годишната история на "Хъбъл" в документалния филм на НАСА по случай юбилея, който бе отбелязан през април.

Одобрението от US Конгреса за проекта идва още през 1977 г., а космическото съоръжение е изведено в орбита от совалката "Дискавъри през 1990 г., преди точно четвърт век.

На сцената вече се подготвя да излезе неговият наследник - космическия телескоп "Джеймс Уеб", чието извеждане в околоземна орбита е планирано за 2018 г., но този "нов инженерен подвиг" няма веднага да замени "Хъбъл" - известно време двамата ще работят съвместно.

Разгледай отблизо и тазгодишното изображение, разпространено за рождения ден на телескопа - астрономически обект на възраст от 2 млн. години, където се разкрива приказен пейзаж от стълбове, хребети и долини.

Виж още: 10 спиращи дъха гледки от Космоса, заснети от "Хъбъл"

Огромният звезден куп Вестерлунд 2 впечатлява научния свят, защото въпреки крехката си възраст (в сравнение с доста по-стари и мащабни космически образувания) съдържа някои от най-ярките, горещи и масивни звезди, откривани някога.

Намира се в област на активно звездообразуване - мъгявината Гъм 29, на разстояние от около 20 хил. светлинни години оттук, в съзвездието Кил (Кораб), и носи името на своя откривател, шведски астроном, който се натъква на него през 1960 г.

Разхвърляните из пейзажа червени точки са богато населени от формиращи се звезди, които все още се намират в пашкулите си от газ и прах. Тези звездни ембриони все още не са започнали да горят водорода в ядрата си, за да заблестят като истински звезди. Сините точици пък са предимно звезди на по-преден план.



Част от мощните масивни звезди във Вестерлунд 2 прорязват дълбоки кухини в заобикалящата ги материя чрез излъчване на огромно количество ултравиолетова светлина и звезден вятър - високоскоростни потоци от заредени частици. Действията на тези процеси върху обвивката от водород, в която звездите се раждат, са причина за причудливите и възхитителни форми на облаците от газ и прах...