Документалният филм, отличен с "Оскар" тази година, отново е на музикална тема

В оригиналното заглавие 20 Feet from Stardom разстоянието е по-точно дефинирано - шест метра, колкото обикновено разделя беквокалистките от звездите на сцената. Филмът е режисиран от Морган Невил, снимал и други документални ленти за музиканти, и разказва за няколко певици, останали на заден план през годините.

Те се изявяват в широк диапазон от стилове, жанрове и периоди в популярната музика, а историята на всяка от тях е впечатляваща и лична посвоему. За тях говорят Брус Спрингстийн, Стиви Уондър, Мик Джагър и Стинг, а на архивните кадри в трейлъра ги виждаме на сцената редом с Тина Търнър.

Милиони хора са чували гласовете им, но никой не си дава труда да научи имената им: Дарлийн Лав, Мери Клейтън, Клодия Лениър, Лиза Фишър, Джудит Хил. Дългогодишният шеф на "Ей енд Ем рекърдс" Джил Фризен се заинтригува да узнае повече за тях и става копродуцент на филма, но умира, преди да дочака премиерата му на кинофестивала Сънданс 2013 - и своя "Оскар".

През есента филмът бе показан и у нас, на фестивала "София индипендънт", с българско заглавие "На крачка от славата". Освен че отдават почит на онези неизвестни гласове, които са в основата на популярната музика, авторите му разсъждават върху колебанията, жертвите и предимствата да градиш кариера в опит за съзвучие с нечий чужд глас.

Вижте героините и на червения килим преди "Оскарите", където запяват пред камерата на Си Ен Ен - както направиха по-късно и на сцената. Впрочем миналата година отличеният документален филм "В търсене на Шугърмен" също бе на музикална тема.