След броени дни, на 12 юни, се навършва половин век от премиерата на мегапродукцията, която бе сред класиките, показани на кинофестивала в Кан тази година, и бе издадена на Blu-ray в реставриран вид

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън като Клеопатра и Марк Антоний, плюс номинирания за "Оскар" Рекс Харисън в ролята на Юлий Цезар са звездите на филма, режисиран от Джоузеф Манкиевич. Макар по онова време да струва едва 44 млн. долара, спрямо инфлацията оттогава насам това е една от най-скъпите продукции на всички времена и макар да е касовият шампион на 1963-та, завършва годината на загуба.

"Клеопатра" има девет номинации за "Оскар" и печели в категориите за специални ефекти, операторска работа, сценография и костюми. Остава в историята и с извънбрачната връзка на Лиз и Дик - Тейлър и Бъртън, започнала на снимачната площадка, а Елизабет влиза и в книгата на рекордите "Гинес" като актрисата, сменила най-много тоалети в един филм - 65.

Припомнете си и оригиналния трейлър, който описва 4-часовия епос за египетската царица и римските пълководци като най-голямото събитие в историята на шоубизнеса: