Заформя се конкуренцията за "Оскарите": "Артистът" срещу Джордж Клуни в "Потомци"; Мерилин Монро срещу Маргарет Тачър. Скорсезе и Спилбърг бяха наградени за детските си филми

"Артистът" (The Artist) стана фаворит за "Оскар" за най-добър филм на 2011-а, след като онзи ден бе отличен с "Изборът на критиката", а тази сутрин взе и "Златен глобус" в категорията мюзикъл/комедия?

В тази категория черно-бялата няма лента на Мишел Азанавичус получи още приза за актьор в главна роля (Жан Дюжарден). Сред наградените със "Златен глобус" бе и композиторът на "Артистът" Людовик Бурс - въпреки упреците, че е използвана музика от филми на Хичкок.

Другият основен претендент за "Оскарите" е "Потомци" (The Descendents), който стана номер 1 при драмите и донесе "Златен глобус" на Джордж Клуни за главна мъжка роля.

Дали ще сме свидетели на конкуренция, подобна на миналогодишната между "Социалната мрежа" и "Речта на краля"?

Възможно е, но по-любопитната интрига ще е при главните женски роли, след като най-номинираната за "Оскар" актриса Мерил Стрийп и младата Мишел Уилямс получиха "Златен глобус" за превъплъщенията си съответно в Маргарет Тачър (в категорията на драмите) и Мерилин Монро (при комедиите и мюзикълите).

Наградата за цялостен принос на името на Сесил Б. Демил получи Морган Фрийман, който по-късно тази година чества 75-годишен юбилей.

Статуетките за поддържаща роля отидоха у Кристофър Плъмър в "Новаци" (Beginners), който неотдавна навърши 82, и Октавия Спенсър в "Южнячки" (The Help, по бестселъра на Катрин Стокет "Слугинята"), очакван по кината у нас в началото на февруари.

Чуждестранните журналисти в Холивуд, които раздават "Златните глобуси", уважиха и други ветерани: Мартин Скорсезе взе наградата за режисура с 3D филма си за деца "Изобретението на Хюго", който също отдава почит към корените на киното, а Уди Алън бе отличен за сценария на своя "Полунощ в Париж".

След като беше пренебрегнат в номинациите на режисьорската гилдия, Стивън Спилбърг получи "Златен глобус" не за игралния си "Боен кон", а за анимационната екранизация на комикса за Тинтин "Тайната на еднорога", снимана с актьори по технологията motion capture.

Пълният списък на номинирани и наградени - http://www.goldenglobes.org/nominations/