European Border Breakers за 2012 бяха раздадени снощи. Нас, разбира се, ни няма...

Знаеше ли, че Европейският съюз раздава музикални награди. Инициативата се казва European Border Breakers и се случи миналата нощ, когато музиканти от стария континент получиха награди за заслуги. 

Наградите European Border Breakers се присъждат на европейски поп, рок, соул или електронни изпълнители и групи, чийто първи албум е постигнал успех извън границите на собствената им държава. Сред критериите за избор са броят на продажбите, честотата на излъчванията в ефир и подкрепата на различни радио станции и европейски музикални фестивали.

Победителите бяха ясни още през ноември, но церемонията по връчването им се случи снощи в Грьонинген, Холандия. България, разбира се, не получи награда, но при състоянието на музикалната ни индустрия в момента, ако може да се каже, че имаме такава, не можем да се сърдим. 

В крайна сметка ето го списъкът с артистите, които си тръгнаха със статуетки снощи:

Elektro Guzzi (Австрия) - Видяхме ги преди 2 години у нас по време на музикалния фестивал Mellow. Знаем, че изпълняват техно с помощта единствено на китара, бас и барабани и не са никак лош избор за парти вечер. 

Selah Sue (Белгия) - Препоръчваме ти Села горещо, ако все още не си попадал на нея, защото има страхотен нехарактерен глас. И не само ние мислим така. Талантът й бе забелязан от много артисти отвъд океана, сред които Сий Ло Грийн и Теофилъс Лондон, които я включиха в свои проекти.  

Agnes Obel (Дания) - Агнес е малко по-меланхолична, отколкото предпочитаме, но ако си в такова настроение, защо не проследиш линка на името й. 

Ben l'Oncle Soul (Франция) - Бен напомня на Бруно Марс, пее нещо средно между соул и поп и е чудесен за слушане през уикенда след тежка парти вечер. 

Boy (Germany) - Boy е много приятна немска банда от две момичета, които правят розова неделна музика. 

James Vincent McMorrow (Ирландия) - Джеймс прави ирландска фолклорна музика, но не подхождай предубедено към нея. Всъщност, той предлага много приятни звуци. 

Afrojack (Холандия) Името на Afrojack не е от скоро на музикалната сцена и просто ще оставим музиката му да говори сама за себе си. 

Alexandra Stan (Румъния) - Съседите ни от Румъния не спират да пишат уроци по музика, които пък родните "професионалисти" упорито отказват да научат. Може Alexandra Stan да не са ни любимци, но не можем да не уважим постигнатото от тях - видеата им в Youtube имат милиони гледания, сравними със звезди като Риана и Кети Пери, например. Колко нашенци могат да се похвалят с това?!

Swedish House Mafia (Швеция) - Какво да  ти кажем, Аксуел, Стийв Анджело и Себастиан Ингросо (диджеите, които стоят зад Swedish House Mafia) със сигурност разбират от хаус.

Anna Calvi (Великобритания) - Анна днес се сдоби и с номинация от Британските музикални награди за най-добър нов артист. С такива признания може би заслужава поне 4 минути внимание за един от официалните й видеоклипове