Прав ли е бил императорът да го пази само за себе си?

Черният ориз е зърнена култура, култивирана в Азия, Китай, Корея и Япония. Характеризира се с пурпурен цвят, а той се дължи на съдържанието на антоцианини.

Нарича се още императорски, или забранен ориз. Той бил запазен само за императора и семейството му, заради хранителния си профил и своите здравословни свойства.

В онези времена ако ви хванат да го консумирате без разрешение, животът ви е бил изложен на риск!

Сега черният ориз е значително по-достъпен, макар и по-скъп от останалите видове ориз.

Дали китайският император е бил прав, когато е решил да го задържи за себе си?

Черният ориз съдържа малко по-малко калории, по-малко въглехидрати и повече протеин от кафявия или белия ориз. Разликата не е огромна. Предимството на черния ориз идва оттам, че той е богат източник на антиоксиданти

Черният ориз е източник на протеини, витамини и е богат на манган, каротин, фибри, фосфор, магнезий. За разлика от обикновения ориз, този съдържа в пъти повече полезни вещества и е без глутен. Намира приложение в медицината заради своите лечебни свойства, а в козметиката - влиза в състава на сапуни, кремове, лосиони и други.

Друга възможна полза за здравето от консумацията на черен ориз е способността му да помага на хората да достигат или поддържат здравословно тегло.

Има твърде много продукти на пазара в момента, които претендират да правят точно това. До каква степен науката потвърждава твърденията за черния ориз и борбата с мазнините?

Изследване от 2008 г. на Факултета по храни и диетология към корейския университет "Ханян" е разделило 40 жени в зряла възраст с наднормено тегло в две групи за 6-седмично изследване.

Едната група е консумирала храни, съдържащи бял ориз, докато другата е консумирала почти идентични ястия - единствената разлика е била, че белият ориз е бил заменен от смесица от черен и кафяв.

Въпреки че и двете групи са постигнали сериозно понижение на теглото, индекса на телесна маса и мазнините в тялото, групата, употребявала кафяв/черен ориз, е отбелязала по-голямо намаление и по трите показателя, сравнена с консумиралата бял ориз група.

Естествено, това е само едно изследване - и то е включвало комбинация от черен и кафяв ориз.

Това донякъде затруднява преценката дали черният ориз води до допълнително намаляване на теглото, или просто това се дължи на високото съдържание на фибри и в черния, и в кафявия ориз.

Със сигурност са нужни още изследвания в областта на черния ориз и промяната на телесното тегло.

И все пак това изследване (и много други) подчертават важността на фибрите за поддържането на здравословно тегло. Тъй като тялото ни преработва бавно фибрите, богатите на фибри храни ни засищат за по-дълго, като предотвратяват глада и желанието за нездравословни лакомства.

Независимо дали избирате кафяв или черен ориз, и двата вида винаги ще са по-добра алтернатива на белия.

Източник: Framar, Foodie, Goodfood