В "напредничави" общества, каквито са Афганистан и Пакистан, на семействата с момичета се дава възможност да преобличат дъщерите си като момчета и да ги възпитават като синове

Когато се оплакваме от съдбата си, можем да се успокояваме, че не сме се родили роби в Египет от времето на фараоните, фламандски селяни от времето на Контрареформацията или момичета в днешен Афганистан и Пакистан.

Даже в съвременните западни демокрации, към които се числим и ние, се намира някой, който смята, че знае по-добре от жените какво те трябва да правят с телата си, с репродуктивните си функции и решенията, свързани с това.

А какво да кажем за Афганистан и Пакистан - съвременни държави, в които момичетата нямат никакви права: не могат да посещават училище, да се занимават със спорт, да работят и дори да се движат сами по улиците.

А какво прави семейство, в което се раждат момичета? Може да превърне момичето в момче, или "бача пош" (в буквален превод от персийски - "преоблечена като момче").

Bacha posh dava vazmozhnost na momichetata da igrayat svobodno

От момента, когато се вземе решението, без съгласието на самото момиче, разбира се, към него започват да се обръщат с момчешко име, възпитават го като момче, обличат го в момчешки дрехи и го постригват късо.

Тъй като съвременен Афганистан е на светлинни години от правата на човека, на жена, която не съумее да даде на мъжа си мъжки наследник, се гледа с насмешка. Но пък обществото "хуманно" позволява на семейството "да поправи пропуска".

Bacha posh na ulitsata

Смята се също, че ако момиче е отгледано като бача пош, увеличава шансовете си да зачене момче в бъдеще.

Момичето бача пош получава и някои свободи в сравнение с връстничките си. На "бача пош" се разрешава да ходи по улиците, да придружава сестрите си навън, влиза в магазините и да другарува с момчета.

Понякога самите момчета не са наясно, че тяхното приятелче е всъщност момиче.

На някои момичета дотолкова им се услажда получената свобода, че после, когато пораснат, отказват да се върнат в ролята си на момичета.

Bacha posh mogat da sportuvat

Какво се случва след съзряването? Когато вече е по-трудно момичето да се преструва на момче?

Панталоните отиват при следващото момиче в семейството, а първото трябва да бъде омъжено възможно най-скоро. По правило за някой родственик. Само че това не е лесна задача. Докато момичето е живяло преоблечено, то е усвоило "мъжки навици", нерядко е посещавало училище, образовало се е, освен това  умее да се бие и отбранява. Не умее обаче да готви и върти къща, а това го превръща в "лоша партия".

Alternativa na ogranicheniyata

Практиката съществува поне от един век. Историчката Нанси Дюпре разказва пред "Ню Йорк таймс", че е виждала снимки от 1900 г., на които жени, преоблечени като мъже, ескортират харема на краля, тъй като харемът не бивало да се пази нито от мъже, нито от жени. Явно още тогава се е появило креативното решение тази работа да се възложи на жени, облечени като мъже.

Източник: Kulturologia.ru, Уикипедия