Нападателят е известен на властите и вече един път е бил съден за подготвяне на терористичен акт

29-годишен бежанец уби мъж и взе една жена за заложник в Мелбърн, преди да бъде застрелян от властите, съобщава Би Ти Ви, като се позовава на световните агенции.

Властите реагирали на сигнал за взрив, като на място бяха изпратени екипи на полиция, пожарна и сапьори.

Австралийската полиция разглежда нападението в предградие на града като терористичен акт. По-късно групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаката. Свързаната с нея информационна агенция Амак обяви, че "Ислямска държава" е извършила нападението, защото Австралия е част от оглавяваната от Съединените щати коалиция срещу групировката.

Преди това De Re Militari съобщи, че мъжът е заявил пред местния Канал 7, че извършва това "за "Ислямска държава" и "Ал Кайда"". Само по себе си това изявление е странно тъй като двете организации са конкуренти и техните членове не биха изразили вярност към двете едновременно.

Нападателят бил идентифициран като 29-годишния бежанец от Сомалия Якуб Хайре. Той е един от двамата мъже, оправдани от съдебно жури през 2010 г. по обвинения в планиране на самоубийствен атентат в Сидни. Хайре е излежавал присъди за палеж и съпътствани от насилие престъпления, но е бил освободен предсрочно от затвора.

Атаката идва на фона на атентата в Лондон, при който седем души са загинаха, а близо 50 бяха ранени, след като микробус се вряза в пешеходци на Лондонския мост, а тримата нападатели се нахвърлили с ножове върху хората в заведенията около пазара "Бъроу маркет"

Виж още: Кои са тримата лондонски терористи? 

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че ще говори с щатските ръководители в петък за внасяне на промени в законодателството, за да не бъдат освобождавани предсрочно опасни престъпници като Хайре. 

"Има прекалено много случаи на предсрочно освободени условно хора, извършили съпътствани от насилие престъпления от този род", се аргументира Търнбул.

The Prime Minister responds to the terror attack in Melbourne. pic.twitter.com/NiF185cDuV

— The PMO (@thepmo) 6 юни 2017 г.

 

Източник: Би Ти Ви, De Re Militari