От КЗК предупреждават, че на българския пазар са се появили много "рециклирани" телефони

На българския пазар вече се продават и рециклирани телекомуникационни устройства, като търговците не уведомяват по ясен и разбираем начин клиентите си, че тези продукти не са нови, предупреждават от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

"Обновени" технологии

Често търговците не заобикалят закона, като поставят само кирилизирани етикети въръху продуктите със стикер RFB или PRE-OWNED. По закон те трябва да предоставят информацията за съществените характеристики на предлаганите от тях стоки и на български език, а на потребителя трябва да бъде разяснено значението на тези данни, коментират от КЗП.

Продуктите, попадащи в категориите REFURBISHED и PRE-OWNED, вече веднъж са били върнати на търговеца от предишен купувач по някаква причина и след това са им били възстановени оригиналните параметри, работно състояние или визия, като са инспектирани и тествани от квалифицирани техници.

Обикновено те се пускат на по-ниска цена от нормалното като ремаркетирани или "обновени". Най-често те преминават през по-интензивни тестове спрямо нов продукт, за да се предотврати връщането отново и поради това са добили популярност.

Виж още: Основни препоръки при избор на лаптоп

Във връзка с това експертите на КЗП дават няколко полезни съвета преди закупуването на телекомуникационни устройства:

- Неупотребяваните и обновените устройства от един и същ вид и модел не се различават на външен вид затова винаги изисквайте консултантите да ви информират дали продуктът е нов или рециклиран

- Важно е да се запознаете с всички съществени характеристики на продукта – производител, технически параметри (включително колко често ще се налага да зареждате батерията), крайна цена и др.;

- Интересувайте се и за "екстрите" на устройствата като дисплей (размер, разделителна способност), възможности за мобилен достъп до информация и възможности за работа с мултимедийни приложения;

- Изисквайте да получите инструкции за употреба на български език;

- Избягвайте да избирате телекомуникационното устройство по външния му вид или по цената, която можете да отделите, а преценете за какво ще ви служи и съответно - какви функции е необходимо да притежава, за да ви върши работа.

За повече новини за нови технологии и IT четете HardwareBg.com

Източник: Нова телевизия