Нар ­- плодът с най-много антиоксиданти.

Колегите от Bolime.net ни припомнят десетте най-важни приложения на червения нар: 

1. Повишава нивото на хемоглобина

Нарът е най-доброто средство срещу анемия. Леко разреден сок от нар по половин чаена чаша, 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене в продължение на 2 месеца е идеална помощ при анемия.

2. Намалява кръвното налягане

 Семената на нара са ефективно средство за хипертоници. Чай от изсушени семена от нар помага при тревожност или стрес.

Виж още: Народни рецепти за здраве

3. Повишава активността на хормоните

Полезният нар съдържа масла, които възстановяват хормоналния баланс в организма. Изключително подходящ е по време на менопауза.

4. Дезинфекцира устата и гърлото

Отвара от кора на нар или сок се използва за гаргара при ангина и фарингит, а също така и при гингивит и стоматит. Танините облекчават болката, а органичните киселини унищожават инфекцията.

Виж още: Защо черешите са полезни

5. Вместо инсулин

Този плод е един от малкото, които са подходящи за диабетици. За борба с диабета използвайте 60 капки сок, 4 пъти на ден преди хранене. Още на третия ден ще бъде отчетено значително намаляване нивата на кръвната захар.

6. Сок от нар е много полезен за всички, които работят с радиоактивни изотопи, или живеят в район с висока радиация.

Виж още: Кои билки понижават кръвното

7. Лекува кожата

Имате мазна кожа, акне или гнойни рани? Направете маска от леко препечени, натрошени кори от нар с масло или зехтин. Дръжте го в хладилника и го прилагайте върху кожата не повече от два пъти седмично.

8. Кората на един зрял нар съдържа алкалоиди, които притежават силно антихелминтно действие. Може да се дава на малки деца, за зашита от глисти и други бактерии. Приема се след като се направи отвара, която се подслажда с малко мед.

Виж още: Водата намалява теглото

9. Спира диарията

Кората от нар има стягащо действие и е много полезна при диария. Възрастните могат да взимат по една щипка изсушена кора от нар 3 пъти дневно след хранене, а децата за тази цел могат да пият прясно изцеден сок, разреден наполовина с вода.

10. Намалява възпалението 

Различни възпалителни заболявания на бъбреците, черния дроб, ушите, очите, ставите, както и при гинекологични възпаления се повлияват отлично от отвара, направена от корите на нар. Подгответе я както следва: 2 супени лъжици прахообразна кора от нар се залива с 1 чаша гореща чаша вода и се вари на водна баня за 30 минути. Пие се след като се прецеди и изстине по 50 грама на ден, сутрин на гадно.

Виж още: Безглутенова диета