По-голямата част от работодателите ще дадат на служителите си бонуси до 200 лв.

Всяка втора фирма у нас ще зарадва служителите си с коледни бонуси. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), изготвено за Би Ти Ви, съобщиха от медията.

Повече от половината работодатели възнамеряват да дадат бонуси в по-малък размер спрямо миналогодишния, останалите предвиждат същите премии или по-големи.

Мнозинството от работодателите (68%), които са малки и средни предприятия, планират да раздадат премии в размер до 200 лв. Около 28% предвиждат да отпуснат на служителите си между 200 и 500 лв., а само 4% - над 500 лв.

В сравнение с миналата година обаче делът на компаниите, които раздават коледни бонуси, значително намалява - от 57% през 2014 г. на 46% сега. В същото време сериозно се е увеличил процентът на работодателите, които са категорични, че не могат да си позволят премии за работниците и служителите. Докато през миналата година те са били едва 15%, сега са цели 40%. Други 14% от фирмите все още се колебаят, показва проучването.

Повечето компании обвързват размера на бонуса с резултатите на компанията през годината. Данните показват, че колкото по-голяма е компанията, толкова по-вероятно е да има стимули за празниците, докато в малките и микро предприятията бонусите са под въпрос.

Виж още: През 2014 г. 57% от фирмите са раздавали коледни бонуси

В същото време на въпроса "Какви са очакванията ви за 2016 г.?", 57% от запитаните предприемачи са оптимисти, че тя ще е по-добра. Само 16% смятат, че новата година ще е по-лоша. Същевременно 1/3 от компаниите смятат да наемат нови хора през 2016 г.

"Данните говорят за влошаване на бизнес средата. Голяма част от предприемачите са притеснени от поскъпването на тока и вдигането на минималната работна заплата през годината, както и от усложнената икономическа и политическа обстановка в чужбина", коментира за в. "Стандарт" Добрин Иванов, изп. директор на АИКБ. 

"Бизнесът отчита, че няма голямо съживяване в поръчките, особено при износителите, където се планира от 3 до 6 месеца напред, а напротив, има свиване на поръчките", каза още Иванов. 

Виж още: Как мозъкът ни заблуждава относно парите

Според него за затрудненията на бизнеса говори и големият дял фирми, които планират коледни бонуси до 200 лв. - далеч под средната заплата за страната, която е около 800 лв.

Източник: Би Ти Ви, "Стандарт"